Kampanje 'Bold & Gold' za podršku oboljelim od raka i njihovim porodicama
Foto: Tuzlanski.ba

Udruženje 'Pipol' okupilo je djecu i mlade oboljele i izliječene od raka, članove njihovih porodica i porodica preminulih mališana s područja grada Tuzla na, prvoj u nizu, aktivnosti kojom će obilježiti 15. februar, Međunarodni dan djece oboljele i izliječene od raka.

Kampanja 'Bold & Gold' implementira se u okviru 'I CANcer, WE CANcer', kao dio Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu - ReLOaD.

Tokom događaja organizirana je okupaciona kreativna radionica, a mališani su izrađivali čestitke koje će pokloniti mališanima na intenzivnom bolničkom liječenju.

Održana je i radionica modeliranja balona. Mališani su uživali i u zabavnoj muzičkoj radionici, koju su za njih organizirali vršnjaci iz muzičke škole.

Voditeljica projekta Amra Saračević kaže da će taj projekt biti realiziran do kraja aprila, na području grada Tuzla.

- Kroz neformalna druženja roditelji oboljele i izliječene djece, kao i porodice prerano preminulih mališana razmjenjivali su iskustva, pružali jedni drugima podršku i ohrabrenje, posebno roditeljima koji su doživjeli nenadoknadivi gubitak djeteta - naglasila je.

Posebnu radost priredili su mladi izliječeni od raka koji su zasnovali svoje porodice i dobili potomke. To je, kaže Saračević, dalo posebno ohrabrenje svim roditeljima čija su djeca još u procesu praćenja i na terapijama održavanja.

- U okviru kampanje 'Bold & Gold', bit će upriličene i brojne druge aktivnosti u zajednici s ciljem razvoja svijesti, empatije i solidarnosti prema toj grupi. To je, uz institucionalnu podršku, ključni preduslov za unapređenje njihovog društvenog položaja - navodi organizator.

Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu – ReLOaD finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).