IZ BiH pozvala bh. građane na prikupljanje pomoći za Siriju
Foto: Tuzlanski.ba

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdao je saopćenje za javnost u kojem je pozvao muslimane i građane Bosne i Hercegovine na prikupljanje pomoći za narod Sirije.

„U svim džematima na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u domovini i dijaspori, u petak, 23. decembra 2016. godine, organizovat će se prikupljanje dobrovoljnih novčanih priloga, sergija, za pomoć napaćenom narodu Sirije", stoji u saopćenju.

"Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini poziva muslimane i sve građane da, u skladu sa svojim mogućnostima, još jednom pokažu nesebičnost i solidarnost sa ljudima u stanju patnje i obespravljenosti, te uzmu učešće u pružanju pomoći narodu Sirije. Naš, naizgled, skromni doprinos može vratiti nadu sirijskom djetetu, pomoći mu da pronađe životni smisao ili mu ublaži bol i patnju", navedeno je u saopćenju.

"Pokažimo vjerničku solidarnost i ljudsko saosjećanje. Pokažimo da smo razumjeli islamski princip da ljudima pripada samo ono što udijele drugima, posebno potrebnim i marginalizovanim, da je dobročinstvo najsigurnija investicija, da je to put postizanja sreće na Ovom i razlog spasa na Budućem svijetu. Onaj ko nema ljubavi i milosti prema drugom čovjeku udaljuje se od Božije ljubavi i milosti", kažu iz Rijaseta IZ BiH.

Muslimani, putem Islamske zajednice, u protekle dvije godine prikupili su preko 500.000 hiljada KM i taj iznos je realizovan u projekat kupovine, postavljanja i opremanja 15 kontejnera za potrebe izbjegličkog kampa za oko 5.000 sirijskih izbjeglica. Također Islamska zajednica je prikupila i realizovala oko 185.000 KM u vidu medicinske pomoći i pomoći medicinskom kadru koji se brine o sirijskim izbjeglicama na jugu Turske, naveli su te istakli da svi koji žele da uplate novčana sredstva za pomoć narodu Sirije uputstvo za uplatu mogu pronaći na www.islamskazajednica.ba.