Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović: "4. april je dan trijumfa jedinstva tuzlanskih i bh. različitosti"
Foto: Tuzlanski.ba

U Tuzli je danas obilježen 4. april – datum od posebnog značaja za noviju historiju našeg grada.  Svečano obilježavanje je , zbog izuzetno složene epidemiološke situacije, organizovano na otvorenom na Slanoj Banji, odavanjem poštovanja  i polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen obilježja.

"4. aprila 1992. godine, u vrijeme kada se nad Tuzlu nadvila veća opasnost nega ikada prije, odbornici Skupštine Opštine Tuzla, a bilo ih je iz osam različitih stranaka, bilo je odbornika i iz osam različitih nacionalnosti koji su donijeli potpuno jednoglasnu odluku. Svi klubovi vijećnika su podržali tu odluku i nema nijedan koji je nije podržao, te je po tome Tuzla jedinstvena, i to je dan trijumfa jedinstva tuzlanskih i bosanskohercegovačkih različitosti. To političko jedinstvo svih , pretvorilo se u odbrambeno jedinstvo svih i bile su to godine velike solidarnosti, velike hrabrosti i snažnog otpora Tuzle - agresiji. U Tuzli su svi građani branili sve građane, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku i svaku drugu pripadnost.

Danas je 4. april i danas je Uskrs. Ja čestitam građanima Uskrs i čestitam ga građanima katoličke vjeroispovjesti, ali čestitam Uskrs svim građanima, svake bh. vjeroispovjesti, jer se za Uskrs slavi Isusovo uskrsnuće, a Isus je osoba koju poštuju i katolički vjernici, i pravoslavni vjernici, i muslimanski vjernici, jer je zapisan u Kur'anu kao Isa pejgamber. To bi trebalo da iskoristimo svaki vjerski praznik da tražimo ono što nas u Bosni i Hercegovini veže, a ne ono što nas odvaja. Obilježavamo 4. april bez svečane sjednice Gradskog vijeća, zbog jako teške, vrlo složene epidemiološke situacije. U ovim teškim trenucima epidemije, nama treba jedinstvo, nama treba konsenzus, treba nam trijumf i jedinstvo naših različitosti, i trebamo biti humani, hrabri i dobri jedni prema drugima", zaključio je gradonačelnik Imamović. (Tuzlanski.ba)