Doprinos osoba s invaliditetom inkluziji u BiH
Foto: Tuzlanski.ba

Švedska organizacija MyRight-Empowers people with disabilities u saradnji sa pet koalicija organizacija osoba s invaliditetom iz Bijeljine, Doboja, Mostara, Sarajeva i Tuzle 23. i 24. juna na Ilidži organizuje završnu konferenciju projekta “Konkretna inkluzija osoba s invaliditetom u zdravstvo i implementacija UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini”.

Cilj završne konferencije, na koju su pozvani predstavnici i vladinog i nevladinog sektora iz BiH, jeste predstavljanje rezultata procesa zagovaranja za inkluziju osoba s invaliditetom u zdravstvu i implementaciju UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

To će biti prilika predstavnicima koalicija organizacija osoba s invaliditetom iz programa MyRight kao i predstavnicima vladinih institucija i agencija da rezultate rada na inkluziji osoba s invaliditetom u svojim redovnim aktivnostima, predstave svim učesnicima konferencije.

Specijalni gost drugog dana konferencije će biti međunarodni ekspert za ljudska prava osoba s invaliditetom, savjetnik u Evropskom parlamentu za zapošljavanje i socijalna pitanja, član UN Komiteta za prava osoba s invaliditetom i bivši izvjestilac tog Komiteta za Bosnu i Hercegovinu Laszlo Lovaszy.

On će predstaviti važnost procesa alternativnog izvještavanja ili izvještavanja iz sjene o ljudskim pravima osoba s invaliditetom, najavili su organizatori konferencije. (Fena)