Foto: Tuzlanski.ba

Mlada Indijka Sonali Mukherjee (27), kojoj su odbijeni prosac i njegovi prijatelji strašno unakazili lice kiselinom 2003, kada je imala samo 17 godina i bila dobra učenica s velikim životnim planovima, osvojila je glavnu premiju u najpopularnijem indijskom kvizu "Ko hoće da bude milioner". Na taj način je ona sebi obezbjedila novac neophodan za nastavak liječenja i nove plastične operacije.

kviz indija

Sonali se u specijalnoj emisiji kviza, posvećenoj ljudima koji su pokazali hrabrost u suočavanju sa teškim životnim situacijama, pojavila zajedno sa holivudskom glumicom i bivšom mis univerzum Larom Dutom, a domaćin kviza Amitab Bačhan, u Indiji poznat kao "Veliki B" javno je pohvalio njenu hrabrost.

"Uskraćena za pravdu, javno je tražila da joj se život okonča ukoliko država odbije da joj matereijalno pomogne u daljem liječenju; uskraćana i za to, jer je eutanazija u ovoj zemlji nelegalna, odbila je da pati u tišini. Njena priča je priča o ogromnoj hrabrosti. Nacija je u tome pozdravlja, kao i svi mi, ali i saginjemo glavu od stida zbog ovog gnusnog čina".

Sonali, koja je od napada 2003. izdržala već 22 operacije, tvrdi da je ova pobjeda najbolji melam za njene rane.

indija kvizU kvizu je osvojila sumu od 25 lakha rupija, odnosno nešto više od 36 hiljada eura, što če joj omogućiti da se podvrgne novim plastičnim operacijama lica, kao i operacijama neophodnim da potpuno povrati vid, jer je nakon napad koji ju je unakazio ostala i djelimično gluha i slijepa.

Napadači nikada nisu adekvatno kažnjeni, a njena porodica je morala da se preseli u Delhi i potrošila je cjelokupnu imovinu na njene operacije.

Napadači koji su provalili u njen dom u Danabadu po licu su je polili hemikalijom poznatom kao Tezab, koja se u tim krajevima koristi za čišćenje zahrđalog alata.

Njeni roditelji su u međuvremenu prodali porodičnu zemlju i majčin nakit, kako bi joj omogućili da bar donekle povrati ljudski izgled, ali prije izvjesnog vremena su ostali bez sredstava, tako da osvojena nagrada stiže u pravom trenutku.

Hrabra devojka, međutim, tvrdi da joj je za kompletnu rekonstrukciju lica i obnavljanje vida potrebno čak milion i po rupija, pa je svoje pojavljivanje u emisiji iskoristila i da na javnost apeluje da joj pomogne da prikupi još novca.

Apelu su se odmah odazvale mnogi indijske poznate ličnosti, kao što su holivudska glumica Džuhi Čavla i producent Rameš Tauran, istovremeno se zalažući i za usvajanje mnogo strožih zakona kada je riječ o kažnjavanju odgovornih za napade kiselinom, obično usmjerene protiv žena koje se usude da odbiju neželjenog prosca, ili da traže razvod.

Mladići koji su unakazili Sonali proveli su nekoliko mjeseci u zatvoru, nakon čega su pušteni uz kauciju i nikad nisu osuđeni na adekvatnu kaznu.

Tuzlanski.ba / Blic.rs