Na lokalitetu Donje Jablanice ekipe rade na čišćenju terena oko džamije i još nekoliko kuća koje su tokom poplava u potpunosti ostale pod vodom.

Foto: Anadolu Agency | Potrebno još kamiona za odvoz otpada

Nakon što je jučer u Donjoj Jablanici pronađeno tijelo posljednje žrtve razornih poplava za kojom se tragalo čime je zvanično okončana potraga za nestalima u ovom bosanskohercegovačkom gradu, na terenu su danas prisutne ekipe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i druge službe koje nastavljaju sa čišćenjem otpada koji su za sobom ostavile razorne poplave.

Na lokalitetu Donje Jablanice ekipe rade na čišćenju terena oko džamije i još nekoliko kuća koje su tokom poplava u potpunosti ostale pod vodom. Službama posao otežava velika količina mulja i blata.

''Što se tiče poslova i zadataka ovdje na lokalitetu Donje Jablanice, trenutno se radi na raščišćavanju naselja. A, u fazi smo pronalaska nove deponije za ovaj tečni otpad i mulj oko džamije“, kazao je Sabahudin Spahović iz Federalne uprave civilne zaštite.

Vezani članak Danas u Jablanici pronađena posljednja žrtva poplava

Očekuju da bi tokom dana trebalo biti riješeno pitanje uspostave nove deponije na koju će se odlagati kompletan otpad s ovog područja. Prizori s druge strane Neretve, gdje se odlažu automobili koji su u potpunosti uništeni usljed razornih poplava, jasno pokazuju kakva katastrofa je pogodila ovo mjesto.

''Mi smo trenutno tu sa našim raspoloživim snagama, domaćim, što je u ovom momentu sasvim dovoljno. Mislim da će se u toku dana riješiti pozicija ove nove deponije. Mi ćemo sigurno imati potrebu za dodatnim angažmanom velikih, teških kamiona. Mašina za utovar imamo sasvim dovoljno. Dakle, biće nam problem samo sa kamionima, pa evo apelujem na sve one koji mogu na bilo koji način da nam izađu u susret, da nam dostave onoliko kamiona koliko imaju'', ističe Spahović.

U Jablanici će danas u 14 sati biti klanjana kolektivna dženaza-namaz i obavljen ukop 19 jablaničkih žrtava katastrofalnih poplava. 

Vezani članak Na području Jablanice danas kolektivna dženaza stradalima u poplavi

U poplavama i klizištima koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu prije deset dana, poginulo je najmanje 26 osoba i to na području Jablanice 19 osoba, u Konjicu četiri, te tri u Fojnici. I dalje se traga za još jednom osobom na području Buturović Polja, u Konjicu.