Na sjednici Gradskog vijeća Tuzle, razmatrani su i usvojeni materijali sa Kolegija gradonačelnika Grada Tuzle, uključujući ključne odluke vezane za javne finansije grada.

Budžet Grada Tuzle za 2024. godinu iznosi rekordnih 98,1 miliona KM
Foto: Arhiva

Izuzetno važan dokument koji je usvojen odnosi se na rebalans budžeta za 2024. godinu, kojim se Budžet Grada Tuzle povećava za 6.626.805 KM, te sada iznosi 98.106.431,63 KM.

Povećanje Budžeta rezultat je  proaktivnog pristupa Gradske uprave u svrhu apliciranja na projekte prema višim nivoima vlasti, EU fondovima iz čega su obezbjeđena sredstva u iznosu od 3.870.412,77 KM, a 2.756.393 KM po osnovu revidovanih projekcija prihoda od indirektnih i direktnih poreza i neporeznih prihoda.

Ova sredstva su omogućila dodatna ulaganja u infrastrukturne projekte i druge kapitalne projekte uključujući putnu infrastrukturu, širenje mreže toplifikacije i vodovodne mreže, kao i nove led rasvjete. Ove odluke uključuju preusmjeravanje sredstava za finansiranje novih projekata, poput sanacije vodovodne mreže u nekoliko mjesnih zajednica i izgradnje mosta u Mjesnoj zajednici Ljepunice, sve u cilju efikasnog korištenja raspoloživih sredstava.

Ova sredstva će se koristiti i za finansiranje novih projekata, poput sanacije vodovodne mreže u MZ Požarnica, sanacija cesta u Planama, Šićkom Brodu i Dragunji, utopljavanje objekata mjesnih zajednica u Lipnici i Ljubačama, izgradnja toplovoda u Donjem Mosniku i u ulici Vikaljska i izgradnje mosta u Mjesnoj zajednici Ljepunice, sve u cilju unapređenja kvaliteta života građana.

Usvojen je Izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci 2024. godine, koji je pokazao efikasnost u izvršenju Budžeta Grada Tuzle.

Gradsko vijeće je usvojilo Izvještaj o korištenju sredstava Tekuće rezerve, kao i Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o kreditnom zaduženju Grada Tuzle,  te Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o izvršavanju Budžeta Grada Tuzle za 2024. godinu.

Također, usvojena je i Odluka o privremenom finansiranju Grada Tuzle za prva tri mjeseca 2025. godine, koja se donosi preventivno, kako bi se osiguralo neprekidno finansiranje osnovnih funkcija Grada u slučaju eventualnog kašnjenja u formiranju Gradskog vijeća nakon predstojećih izbora.

Grad Tuzla će nastaviti s odgovornim upravljanjem finansijskim sredstvima, s posebnim fokusom na unapređenje komunalne infrastrukture i realizaciju ključnih projekata s ciljem unapređenja kvalitete života građanki i građana Tuzle.