Bh. građani prodaju zlatne plombe da bi preživjeli!
Foto: Tuzlanski.ba

Sve veća kriza i neimaština primoravaju bh. građane da zbog novca rade skoro sve, a u posljednje vrijeme mnogi prodaju i zlato iz zuba kako bi platili račune i preživjeli.

zubar1

Kako saznajemo od juvelira koje smo jučer kontaktirali, za pola grama zlata iz zuba građani mogu dobiti oko 30 maraka, ali ni to ih ne sprečava u nakani.

Skromne penzije

Sabir Bahtović (69) iz Sarajeva jedan je od onih koji su se odlučili na ovaj korak. Prema njegovim riječima, od skromne penzije ne može izdržati ni pola mjeseca, a dodatnih primanja nema.

- Davno sam ugradio zlatne navlake na nekoliko zuba. U mojim zrelim godinama to je bila stvar prestiža, jer se tada pokazivalo koliko je ko imućan. Nisam mogao ni naslutiti da će doći vakat kada ću morati vaditi zlato iz usta kako bih ta ista usta nahranio - kazao je Bahtović.

On je još dodao da nije jedini koji to radi, da poznaje mnoge prijatelje koji su uradili isto te da je to jedan od pokazatelja u kakvoj bijedi žive građani BiH.

- Prije se mnogo bolje živjelo. Čim smo mogli priuštiti zlatne plombe, sve je jasno. Žalosno je dokle smo dogurali... - naglasio je Bahtović.

Teška pozicija

Kriza je pogodila sve, pa i zlatare. Elmir Šehić, menadžer jedne sarajevske zlatare, kaže da se za zlatne navlake težine oko pola grama može dobiti oko 30 maraka.

- Kriza je uzela maha. Zlato na tržištu nikada nije bilo skuplje. I mi juveliri smo u vrlo teškoj poziciji, jer se izgubio srednji stalež koji je nekada bio glavni potrošač. Zato nas i ne iznenade takve odluke očajnika - kazao nam je Šehić.

Avaz / Foto: ilustracija / Tuzlanski.ba