Sa 86 godina postala vlasnica restorana: Svaki dan pravi tjesteninu na starinski način
Foto: Tuzlanski.ba

Pasta Bar 'Nonna Dora' u New Yorku nudi vrhunske varijacije klasičnih talijanskih jela uz koje je vlasnica odrastala kuhajući u Puglii u Italiji. Iako ima 86 godina šest dana u sedmici pravi tjesteninu što je jako veseli.

Šest dana u sedmici, Addolorata 'Dora' Marzovilla prošeta kratku udaljenost od svojeg stana na Manhattanu u Midtown Eastu do svog novootvorenog istoimenog restorana, Nonna Dora's Pasta Bar. 

Pet sati dnevno Addolorata priprema svježu tjesteninu koristeći recepte i tehnike koje je prvi put naučila prije 78 godina, prenosi 24sata.hr.

View this post on Instagram

A post shared by Nonna Dora (@nonna.dora)

Sa 86 godina, Addolorata je prvi put vlasnica restorana. Fotografije restorana ali i kreativne rezultate svog rada objavljuje na instagram profilu nonna.dora.

- Jako sam sretna! Addolorata je rekla Travel + Leisure magazinu dok potezom noža pravi svoj prepoznatljivi orecchiette.

- Moje ime je na vratima - sretno dodaje.

Pasta Bar 'Nonna Dora' nudi vrhunske varijacije klasičnih jela uz koje je Addolorata odrastala kuhajući u Puglii u Italiji.

Dnevno radi devetnaest vrsta svježe tjestenine, uključujući orecchiette u raguu od zeca, cavatelli s brokulom i cappelletti punjene teletinom i poslužene u čorbi.

View this post on Instagram

A post shared by Nonna Dora (@nonna.dora)

Restoran nudi i moderan koktel meni s Negronisom i tiki pića u talijanskom stilu. Poprilična vinska karta uključuje ponudu iz Montefilia (između ostalih), vinarije južno od Firence u kojoj je Nicola, Marzovillin sin, operativni partner.

Ovaj mali restoran ima ukupno 28 sjedećih mjesta (šest visokih stolova plus šank), s dodatnom ostakljenom prostorijom za veće zabave i događaje poput kurseva pravljenja tjestenine.

View this post on Instagram

A post shared by Nonna Dora (@nonna.dora)

Marzovillin put od Puglie do osmogodišnjaka ugostitelja započeo je početkom 1970-ih, kada je užetom zavezala daske za motanje tjestenine na vrh svojih kofera i preselila se u New York.

Jedna od tih ploča visi na zidu restorana pored slika mlade Marzoville u Italiji.

Nakon što se doselila, do svojih ranih 50-ih je radila je kao krojačica, a nakon toga u restoranu svojeg sina Nicole.

Gotovo 30 godina kasnije, 2014., pojavila se na cijenjenom YouTube kanalu 'Pasta Grannies'. I od tada ljudi traže njen recept za orecchiette.

View this post on Instagram

A post shared by Nonna Dora (@nonna.dora)

Kada je Nicola u februaru zatvorio svoj restoran kako bi mogao provoditi  više vremena u Italiji, morao je 'smisliti šta učiniti s majkom koja nije bila voljna ostati kod kuće'.

- Dakle, zamijenili smo uloge. Radila je za mene 32 godine, a sad ja radim za nju. Pomogao sam oko koncepta, ali ovo je njen restoran - objasnio je Nicola.

View this post on Instagram

A post shared by Nonna Dora (@nonna.dora)

- Volim raditi i volim praviti tjesteninu - kaže ona i dodaje da 'tokom pandemije nije bila sretna što je morala biti kod kuće i da joj je drago što se vratila'.  (Tuzlanski.ba)