Ako ste jučer ili prije dva dana kupili hljeb koji niste stigli pojesti i koji vam se u međuvremenu malo osušio, nemojte ga bacati.
Od njega ponovo možete dobiti fini hrskavi i topli hljeb.
Namočite hljeb
Hljeb stavite ispod kuhinjske slavine. Uključite vodu tako da lagano teče, nije bitno je li hladna ili topla voda. Stavite ustajali hljeb ispod tekuće vode. Cilj je navlažiti koru, a da se unutrašnjost što manje namoči.
Ispecite hljeb
Zagrijte pećnicu na 150 Celzijevih stepeni i stavite namočenu veknu direktno na rešetku. Niska temperatura će zagrijati preostalu vodu u vekni, uzrokujući parenje hljeba unutar korice. Nakon pet minuta veknu treba lagano stisnuti. Cilj je dobiti veknu koja ima hrskavu koricu i daje malo otpora pri stiskanju. Hljeb se treba peći do 15 minuta, ovisno o veličini i tome koliko vode je prilikom močenja unutrašnjost popila. Nakon ovog jednostavnog i kratkog postupka, hljeb je topao i hrskav, što znači da nikad nećete morati baciti hljeb jer se osušio. (Radiosarajevo.ba)