BH Pošta je izdala prigodnu poštansku marku pod okriljem Mediteranske poštanske unije, čija je Bosna i Hercegovina punopravna članica, a u okviru ovogodišnje teme „Euromed Postal- Sportovi na Mediteranu”.

Sjajna Lana Pudar na poštanskoj markici BH Pošte
Foto: Ilustracija | BH Pošta iskazala podršku

Motiv najnovije prigodne poštanske marke BH Pošte je „Lana Pudar, evropska prvakinja”.

Sa ovim filatelističkim izdanjem BH Pošta je iskazala podršku našoj najboljoj plivačici Lani Pudar i odala joj priznanje za sportske rezultate koje je ostvarila.Poštanska marka odštampana je u tiražu od 10.000 primjeraka, sa nominalnom vrijednošću od 3,20 KM. Također je izdat i prigodan FDC koverat

u tiražu od 150 komada, vrijednosti od 2,00 KM. Autori najnovije poštanske marke BH Pošte su Tamer Lučarević, Istvan Derencseny i European Aquatics.

"Plivačica Lana Pudar rođena je 19. januara 2006. godine u Mostaru gdje i živi. Rekorderka je naše države u svih šest disciplina delfin, te je i rekorderka Mediteranskih igara u disciplini 100 metara delfin za žene.

Ostvarila je mnogo pobjeda, a ovom prilikom izdvajamo njen uspjeh na Evropskom juniorskom prvenstvu 2023. godine gdje je osvojila zlato u sve tri discipline u stilu delfin. U svakoj od disciplina postavila je novi rekord evropskih juniorskih prvenstava.

Osvojila je zlatne medalje na 100 i 200 metara, zatim srebrenu medalju na 50 metara na Svjetskom juniorskom prvenstvu 2023. godine. U Barseloni u disciplini delfin na 200 metara Lana Pudar je ostvarila pobjedu i na taj način ispunila normu za predstojeće Olimpijske igre 2024. godine u Parizu.

Inače, Mediteranska poštanska unija osnovana je 2011. godine kao organizacija poštanskih operatera sa područja Sredozemlja. Poštanski operateri udružili su se u organizaciju „Euromed Postal” kako bi se još više razvijali i promicali svoje interese s ciljem podizanja kvalitete poštanskih usluga, a jedna od aktivnosti je i izdavanje poštanskih maraka pod zajedničkom temom", naveli su iz BH Pošta.