Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive održat će se u Gradačcu od 28. do 31. avgusta 2024. godine. 

U toku posljednje pripreme za Sajam šljive u Gradačcu: Ljepši ambijent i ugodnija atmosfera
Foto: Gradačački sajam

Na 51. Sajmu šljive će se na 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora predstaviti oko 300 izlagača iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Njemačke, Turske i Bosne i Hercegovine.

''U toku su završne pripreme za najznačajniju gradačačku manifestaciju. Uređuje se sajmište, postavljaju i brendiraju štandovi. Ove godine očekujemo da će izlagači i posjetioci imati ljepši ambijent i ugodniju atmosferu na sajmištu. Renoviran je krov sportske dvorane i uređna konferencijska sala.

Ulažemo dodatne napore da imamo što zanimljiviji i sadržajni izložbeni prostror za poljoprivrednu opremu i mehanizaciju, jer je prethodnih godina vladalo veliko interesovanje posjetilaca za taj sektor'', rekao je Amir Pašalić, voditelj Turistučkog ureda Tursitičke zajednice grada Gradačca koja je organizator 51. Sajma šljive.

Organizacioni odbor 51. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajma šljivena na posljednjoj sjednici je konstatovao da sve pripreme za održavanje sajamske manifestacije teku po planu. Posljednji radovi na uređenju grada su u toku, posebna pažnja posvećuje se uređenju kompleksa Starog grada i sajmišta gdje se očekuje dolazak velikog broja gostiju i zvaničnika na svečanu ceremoniju otvaranja gradačačkog sajma.

Gradonačelnik Edis Dervišagić pozvao je građane Gradačca da, kao i prethodnih godina, budu dobri domaćini i zajedno sa gostima uživaju u sajamskim danima.

''Gradačac je nadaleko prepoznatljiv po tradiciji održavanja Sajma šljive a njegovi stanovnici kao dobri domaćini. S tim u vezi pozivamo sve naše goste da dođu u Gradačac i osjete  kako cijeli grad i svaki stanovnik postaje dio Sajma šljive, rekao je Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca i predsjednik Organizacionog odbora 51. Sajma šljive.

Sajam šljive će ponuditi brojne podsajamske sadržaje i niz stručnih i naučnih skupova. Bit će to prilika za poljoprivredne proizvođače i prerađivače hrane i pića da predstave prednosti i dostignuća u ovoj privrednoj grani. Pored predstavljanja poljoprivrednih i prehrambenih artikala, cilj Sajma je nastaviti promociju privrede i turističkih potencijala Bosne i Hercegovine.