Na 17. paraolimpijskim igrama, koje će biti održane od 28. augusta do 8. septembra u Parizu, nastupit će 14 bosanskohercegovačkih sportista. 

Predstavljen tim bh. sportista na Paraolimpijskim igrama: Ekipa sjedeće odbojke najspremnija do sada
Foto: Fena | 14 bh. sportista

Bh. sportisti na Paraolimpijskim igrama nastupit će u tri sporta: streljaštvu, plivanju i sjedećoj odbojci.

Boje BiH će braniti strijelac Ervin Bejdić, sa trenerom Nadžadom Fazlijom, najmlađi učesnik Paraolimpijskih igara 13-godišnji plivač Ismail Barlov sa trenerom Amelom Kapom, te reprezentacija u sjedećoj odbojci u sastavu Sabahudin Delalić (kapiten), Adnan Manko, Ermin Jusufović, Armin Šehić, Edin Džino, Dževad Hamzić, Asim Medić, Nizam Čančar, Ismet Godinjak, Stevan Crnobrnja, Safet Alibašić i Mirzet Duran, uz selektora Ifeta Mahmutovića.

U pratnji bh. paraolimpijaca biće Ejub Mehemdović, Nedžad Salkić, Dževad Šabeta i fitzioterapeut Miodrag Ranđelović.

Najtrofejnija bh. reprezentacija na Paraolimpijskim igrama će učestvovati sedmi put i sa svake najveće svjetske sportske smotre za invalide vratila se s medaljom. Za to vrijeme, od Olimpijade u Sydneyju 2000. godine, bh. odbojkaši osvojili su dva zlata (Atina 2004. i London 2012.), tri srebra (Sydney 2000., Peking 2008. i Rio de Janeiro 2016), te jednu bronzu na prošloj Olimpijadi u Tokiju 2020.

Selektor bh. tima Ifet Mahumutović na pres-konferenciji je kazao da je ekipa na okupu još od maja, te da je zadovoljan zalaganjem igrača na pripremama iako je ovaj olimpijski ciklus za njih izuzetno iscrpljujući.

"Moram priznati da je ovo najspremnija i najbolja reprezentacija u historiji sjedeće odbojke u BiH. Definitivno to tvrdim zato što sam s njima još od 1999. godine, a već treću godinu kao selektor. Tri puta su bolji nego kad smo krenuli ispočetka. Spremni su za maksimalne rezultete. Uz malo sreće u žrijebu nadam se da ćemo sigurno igrati u finalu", kazao je Mahmutović.

Ministar kulture i sporta u Kantonu Sarajevo Kenan Magoda kazao je da su se bh. reprezentativci s najvećih međunarodnih takmičenja ponosno vraćali. 

"Uvjeren sam da će tako biti i ove godine kada se budu vratili iz Pariza. Iza njih je mukotrpan, višegodinji rad. Njihova homogenost i sinergija treba biti urnek svim sportskim klubovima i udruženjima, svim koji se bave sportom. Ovi momci daju nam primjer kako treba da se ponašamo", kazao je ministar Magoda.

Član Izvršnog odbora Paraolimpijskog komiteta BiH i oficijelni doktor bh. tima na igrama Mirsad Muftić kazao je da su bh. paraolimpijci primjer djeci kako treba voljeti svoju zemlju.

"Dugi niz godina invadinost koja bi njima trebala da remeti život, nije dovela u pitanje njihovo zalaganje na terenu i niti njihovu borbu za  BiH.  Oni su pokazatelj da se zalaganjam, upornošću i podrškom svih onih koji mogu da pomognu mogu ostvariti vrhunski rezultati. Svako odličje koji oni donesu je ustvari zlatno. Njihova kohezija, sinergija i prijateljstvo, začinjeno dubokom vezom da jedni druge podržavaju uvijek i u svakom momentu je primjer kako treba da se ponašamo prema našim porodicama i našim kolektivima da bi imali bolje rezultate", kazao je Muftić.

Na paraolimpijskom turniru u Parizu 2024. u sjedećoj odbojici će učestvovati po osam muških i ženskih reprezentacija. Na muškom turniru odbojkaši BiH će nastupiti u A-grupi sa ekipama Egipta, Kazahstana i Francuske, dok su u B-grupi branitelj naslova Iran, Brazil, Ukrajina i Njemačka. Na startu takmičenja BiH se 29. augusta sastaje sa Egiptom. Finale je na programu 7. septembra.      

Na Paraolimpijskim igrama u Parizu bit će podijeljeno 549 medalja u 22 discipline, a takmičit će se 4400 sportista iz cijelog svijeta. Bosanskohercegovački paraolimpijci dosad su osvojili šest odličja – dva zlata, tri srebra i jednu bronzu.