Doček za bh. paraolimpijce organizovali su Grad Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo

Foto: Anadolija

Javni doček za reprezentaciju Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci, kao i za Ismaila Barlova, koji su na Paraolimpijskim igrama u Parizu osvojili srebrene medalje, organozovan je u ponedjeljak u sarajevskoj Vijećnici, javlja Anadolu.

Doček za bh. paraolimpijce organizovali su Grad Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo. Iako je prvobitno planiran ispred sarajevske katedrale, doček je zbog nepovoljnih vremenskih premješten u Vijećnicu.

"Ja bih se prije svega zahvalio ovom malom dječaku koji je pozlatio ovo naše srebro i zbog toga je ova medalja specifična", rekao je Ifet Mahmutović, selektor reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci.

Zahvalio se svima koji su im pomogli da odu na ovo takmičenje, organizovali slavlje, ali i svima koji su ih podržavali.

Sabahudin Delalić, kapiten reprezentacije u sjedećoj odbojci, kazao je kako mu je ovo sedma medalja s Olimpijade. Kaže da su se ovoj radovali kao da im je prva.

"Moram biit iskren, Ismail nas je odveo u finale. Da njega nije bilo možda bismo izgubili od Njemačke. On će ovu priču da nastavi, mi smo svoj vrhu dostigli. On će nastaviti dalje i biće veliki šampion", rekao je Delalić.

Trener Ismaila Barlova, Amel Kapo, rekao je kako se riječima ne može opisati koliko je ponosan na sve članove PKD Spid i Ismaila Barlova.

"Koliko je iza Ismaila znoja, tuda, preplivanih kilometara da bi bio tu gdje jeste. On nije imao raspust, plivao je te kilometre da bi bio tu gdje jeste, a sutra ide u školu", rekao je Kapo.

Ispričao je i anegdotu s ljekarom koji je prognozirao veliki uspjeh i rekao: "Doktore hvala ti što si vjerovao u nas i onda kada mi nismo!"

Trinaestogodišnji bosanskohercegovački paraplivač Ismail Barlov osvojio je 4. septembra srebrnu medalju na Paraolimpijskim igrama u Parizu.

Barlov je do pobjedničkog postolja stigao u disciplini 50 metara prsno. U finalnoj utrci zauzeo je drugo mjesto s vremenom od 1:02.74, a od njega je bio bolji samo predstavnik Meksika Arnulfo Castorena.

Barlov, koji je na ceremoniji zatvaranja Paraolimpijskih igara nosio zastavu BiH, danas je kazao da je osvajanje olimpijske medalje ostvarenje sna za njega te se svima zahvalio na podršci.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci porazom od Irana u finalu osvojila je srebrnu medalju. Iranci su slavili sa 3:1, po setovima je bilo 22:25, 30:28, 25:16, 25:14.

Jučerašnjim gašenjem paraolimpijskog plamena i zvanično su zatvorene 17. po redu Ljetne paraolimpijske igre u Parizu na kojima je učestvovalo oko 4.400 sportista iz 168 država.