Takmičari su napravili izuzetno lijepe fotografije, koje pokazuju ljepotu biljnog i životinjskog svijeta, omogućavajući i onima koji ne rone da zavire u ovaj zanimljiv podvodni svijet.

Foto: Eko ronilačka grupa invalida

Tokom vikenda, 7. i 8. 09. 2024. godine, na jezeru Kop Šićki Brod održan je 6. Međunarodni kup u podvodnoj fotografiji „Lukavac 2024“.

Ronioci iz Bele Crkve, Novog Sada, Temerina, Sombora, Bijeljine, Prijedora, Sanskog Mosta, Banja Luke, Tuzle, Sarajeva i Lukavca, takmičili su se u kategoriji DSLR i Kompakt aparata na tri zadane teme: Ambijent, Makro fotografija, Riba i Kreativa.

Takmičari su napravili izuzetno lijepe fotografije, koje pokazuju ljepotu biljnog i životinjskog svijeta, omogućavajući i onima koji ne rone da zavire u ovaj zanimljiv podvodni svijet.

Žiri sastavljen od vrsnih podvodnih fotografa u sastavu Branislav Danevski (HR), Adnan Drnda (BiH),  Samir Solaković (BiH) i Miloš Prelević (SRB) imao je veoma težak zadatak da izvrši odabir najkvalitetnijih fotografija.

U kategoriji DSLR aparata u ukupnom plasmanu 1.mjesto je zauzela Ajša Begić Eko-ronilačka grupa invalida Lukavac, 2.mjesto Novica Đukić RK Roniti se mora Bela Crkva, a 3. Mjesto Faruk Kahrić iz Eko-ronilačke grupe invalida Lukavac.

U kategoriji Kompakt aparata u ukupnom plasmanu 1.mjesto je zauzeo Jovan Petrovski iz RK Roniti se mora Bela Crkva, 2.mjesto Igor Obradović iz KPA Bela Crkva, a 3.mjesto Ajnur Imamović iz Eko-ronilačke grupe invalida Lukavac.

U ekipnom plasmanu najuspješniji su bili domaćini iz Eko-ronilačke grupe invalida Lukavac, 2.mjesto je pripalo KPA Bela Crkva, a 3.mjesto RK Roniti se mora također iz Bele Crkve.

Novica Đukić RK Roniti se mora Bela Crkva, sa fotografijom ambijenta, osvojio je Best of show nagradu.

„Evo i ove godine smo uživali u podvodnom svijetu jezera Šićki Brod, uz učešće kolega ronilaca iz Bosne i Hercegovine i okruženja,  oni su napravili veoma lijepe fotografije, koje će svakako biti najbolji ambasadori jezera Šićki Brod. Jezero je prirodna oaza koja iz godine u godinu privlači ronioce, a priča o jezeru kroz podvodne fotografije ode daleko izvan granica Bosne i Hercegovine. Mi smo se svakako potrudili da budemo dobri domaćini, da se naši gosti osjećaju ugodno i dođu ponovo i naredne godine. Mi kroz podvodnu fotografiju promovišemo potencijale jezera kada su u pitanju sportovi na vodi, dokazujući da jezero može biti itekako zanimljiva lokacija i ovoj populaciji“ ,kažu iz Eko-ronilačke grupe invalida iz Lukavca.

Za najuspješnije takmičare podijeljene su medalje, pehari kao i vrijedne nagrade. Zahvaljujući sponzorima osim najuspješnijih takmičara nagrade su dodijeljene i najmlađim takmičarima juniorima koji su pokazali da ronjenje na ovim prostorima ima budućnost.