Kompanija Meta, koja je vlasnik društvene mreže Facebook, saopštila je u ponedjeljak da zabranjuje RT, Rossiya Segodnya i druge ruske državne medijske mreže na svojim platformama.

Meta uvela sankcije i zabranila ruske državne medije
Foto: Ilustracija | Kompanija Meta

Rossiya Segodnya, RT i drugi povezani entiteti su sada zabranjeni za naše aplikacije širom svijeta zbog aktivnosti stranog uplitanja, navodi kompanija.

"Nakon pažljivog razmatranja, proširili smo naše tekuće mjere protiv ruskih državnih medija. Rossiya Segodnya, RT i drugi povezani entiteti sada su zabranjeni za naše aplikacije širom svijeta zbog aktivnosti stranog uplitanja", navodi se u saopštenju.

Taj potez uslijedio je nakon što je američki državni sekretar Antony Blinken u petak najavio nove sankcije protiv ruske državne medijske kompanije RT, ranije poznate kao Russia Today, tvrdeći da posjeduje sajber sposobnosti i da je uključena u "tajne operacije uticaja na informacije i vojne nabavke".

"Danas razotkrivamo kako Rusija primenjuje slične taktike širom svijeta. Rusko naoružavanje dezinformacijama kako bi se subvertirala i polarizirala slobodna i otvorena društva proteže se na sve dijelove svijeta", rekao je Blinken.

Ranije ovog mjeseca, američke vlasti otkrile su optužnicu protiv dvoje zaposlenih u ruskoj televiziji RT i zaplijenile 32 internet domena zbog optužbi za miješanje u novembarske predsjedničke izbore.

Rusija je negirala bilo kakve pokušaje miješanja u izbore, odbacivši optužbe.