Osim četiri modela telefona, očekujemo i novu generaciju satova i slušalica.

Sljedeće sedmice stiže nova generacija iPhonea, koje novitete možemo očekivati
Foto: Arhiva

Ostalo je još samo nekoliko dana do najvećeg Appleovog godišnjeg eventa. Na konferenciji za medije nadolazećeg ponedjeljka kompanija će predstaviti novu generaciju iPhonea te nove modele Apple Watcha i vjerovatno slušalica.

Uvijek postoji mogućnost da nas Tim Cook i ekipa iznenade i s još nekim proizvodom, no najveća pažnja bit će usmjerena upravo na novu generaciju telefona, iPhone 16.

A od nadolazećih modela ne treba očekivati neku revoluciju, već klasične nadogradnje koje bi mogle zadovoljiti većinu ljubitelja kompanije koji razmišljaju o zamjeni svog telefona s novim modelom. Za one koji traže nešto više i veće promjene, stručnjaci su već savjetovali da pričekaju još jednu godinu kada bi se u prodaji trebao pojaviti potpuno novi model njihova telefona, iPhone Slim koji će zamijeniti model Plus.

Što se ovogodišnjih modela tiče, vjerovatno najveća hardverska promjena odnosi se na ekrane te bi modeli iz serije Pro tako trebali imati veće ekrane u odnosu na aktualne modele. Dok će obični modeli zadržati 6,1 i 6,7-inčne ekrane, modeli iz serije Pro trebali bi imati dijagonalu od 6,3, odnosno čak 6,9 inča koliko bi trebao imati model Pro Max. Dakle, osim što će imati bolji hardver i kamere u odnosu na klasične modele, iPhone iz serije Pro sada će imati i veće ekrane.

Povećanje ekrana svakako je najveća hardverska promjena, a ovogodišnja nova generacija Appleova iOS-a donosi i neke od najvećih softverskih noviteta do sada te bi mogla u potpunosti promijeniti način na koji se koristi iPhone.

Ti noviteti odnose se, naravno, na umjetnu inteligenciju, odnosno kako su to nazvali u Cookovoj kompaniji - Apple Intelligence.

Među inim, iOS 18 donosi integraciju s ChatGPT-om, alate za ispravljanje i ponovno pisanje teksta, nove opcije Siri koja će moći odgovarati na više personalizirane upite, mogućnost generiranja slika i emoija itd.

Još jedan novitet koji se spominje u novoj generaciji Appleovih telefona, a mogao bi biti dostupan na sva četiri modela (iako postoji mogućnost da se prvo pojavi samo na modelima iz serije Pro) jest tzv. Capture tipka.

Riječ je o kapacitivnoj tipki koja bi se trebala nalaziti na donjoj desnoj strani telefona tako da, kada se telefon pri fotografisanju postavi horizontalno, ona će se moći koristiti za snimanje, ali i zumiranje objekata na ekranu.

Kao i uvijek, ljubitelji fotografisanja trebali bi biti veoma zadovoljni s kamerama na novim modelima iPhonea, a pogotovo na modelima iz serije Pro. Ove godine bi oba modela iz serije Pro trebala imati i 5x telefoto kameru (na modelima iz serije 15 model Pro imao je 3x optički zum, a Pro Max 5x optički zum).

Rezolucija glavne kamere iznosit će 48MP, a istu rezoluciju trebala bi imati i ultraširoka kamera. Obični modeli i dalje će imati dvije kamere - glavnu i ultraširoku, a obje bi također trebale imati rezoluciju od 48MP te bi trebale bi snimati bolje fotografije i u uvjetima sa slabijim osvjetljenjem.

Sva četiri modela trebali bi imati nove čipsete iz serije A18, no modele iz serije Pro trebali bi pokretati snažniji A18 Pro čipovi.

Predstavljanje novih modela iPhonea planirano je za 3 dana te je konferencija zakazana u 19 sati po hrvatskom vremenu.