Popularnost ove vještačke inteligencije ne opada, što potvrđuje podatak da je ChatGPT premašio brojku od 200 miliona aktivnih korisnika na sedmičnom nivou.

Udvostručen broj korisnika: Milioni širom svijeta koriste ChatGPT
Foto: Ilustracija | AI postaje dio svakodnevnog života

ChatGPT, chatbot kompanije OpenAI, jedan je od najpopularnijih AI alata na svijetu, koji sve više privlači pažnju javnosti od svog lansiranja 2022. godine.

Popularnost ove vještačke inteligencije ne opada, što potvrđuje podatak da je ChatGPT premašio brojku od 200 miliona aktivnih korisnika na sedmičnom nivou.

Kako je portparol OpenAI-a potvrdio za Axios, broj od 100 miliona sedmičnih korisnika, koji je ovaj AI bilježio u novembru 2023. godine, sada je udvostručen i premašuje 200 miliona. Također, iz kompanije navode da čak 92% kompanija s Fortune 500 liste koristi OpenAI proizvode.

U poređenju s julom ove godine, udvostručena je i upotreba ChatGPT API-ja, zahvaljujući GPT-4o Mini modelu, koji je značajno jeftiniji i sposobniji od svog prethodnika GPT-3.5.

"Ljudi koriste naše alate kao dio svog svakodnevnog života, što pravi značajnu razliku u oblastima kao što su zdravstvo i obrazovanje - bilo da se radi o pomoći u rutinskim zadacima, rješavanju kompleksnih problema ili otključavanju kreativnosti," izjavio je izvršni direktor Sam Altman za Axios.

Iako je broj aktivnih korisnika već impresivan, OpenAI može očekivati dodatni priliv novih korisnika do kraja godine.

Apple će omogućiti korisnicima iPhone 16 serije uređaja, kao i vlasnicima iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max modela, pristup ChatGPT-u kroz Siri asistenta do kraja godine.