BiH, u saradnji s turskim vlastima, želi podržati organizirane napore udruženja da očuvaju bosanski jezik, tradiciju i kulturu u Turskoj.

Bećirović s bh. dijasporom u Turskoj: Povezivanje sa domovinom je strateška zadaća
Foto: Anadolija | Denis Bećirović

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je u Istanbulu s predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore u Turskoj o intenziviranju poslovnog povezivanja s domovinom Bosnom i Hercegovinom i mogućnostima saradnje na očuvanju tradicije i kulture.

“Predstavnici bh. dijaspore zahvalili su Bećiroviću na jačanju veza Turske i Bosne i Hercegovine, te su naglasili da je ovo prvi organizovani susret predsjedavajućeg Predsjedništva BiH s bh. dijasporom u Turskoj. Izrazili su želju da u skoroj budućnosti budu organizirani novi susreti, tematski posvećeni ekonomiji, kulturi i tradiciji“, navodi se u saopštenju iz Predsjedništva BiH.

Tokom razgovora domaćini su informisali Bećirovića da je Turska dom za više miliona građana čije je porijeklo iz Bosne i Hercegovine. Njihove veze sa domovinom predaka intenzivirane su nakon postizanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Naglasili su kako građani Turske, koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine, već stoljećima imaju važnu ulogu u turskom društvu, u koje su potpuno integrisani i koje je omogućilo da očuvaju bosanski jezik i tradiciju sve do danas.

Bećirović je istakao da je iseljenička zajednica u Turskoj značajno doprinijela čvrstim prijateljskim odnosima dvije države. On je dodao kako su odnosi Bosne i Hercegovine i Turske u usponu, što će doprinijeti značajnijem povezivanju s pojedincima, grupama i udruženjima koji baštine kulturu i tradiciju Bošnjaka, odnosno Bosne i Hercegovine.

“Bosna i Hercegovina, u saradnji s turskim vlastima, želi podržati organizirane napore udruženja da očuvaju bosanski jezik, tradiciju i kulturu Bosne i Hercegovine u Turskoj i na tom polju želi načiniti konkretne korake“, naglasio je Bećirović.

Bećirović je kazao da su sve jače poslovne inicijative iz Turske za pokretanje investicija u našoj zemlji, a koje predvode građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Istakao je kako, s druge strane, značajan broj građana Bosne i Hercegovine investira u nekretnine u Turskoj, čime se dodatno osnažuju veze dvije države.

Bećirović je također pozvao bosanskohercegovačku dijasporu u Turskoj da posjećuje i jača veze s domovinom svojih predaka.