Nakon globalnog IT prekida, kompanija Microsoft je u petak saopštila da su se "oporavile" sve aplikacije i usluge koje su ranije bile pogođene.

Microsoft: Funkcionišu sve pogođene aplikacije i usluge nakon globalnog IT prekida
Foto: Microsoft

"Nakon dužeg perioda praćenja, utvrdili smo da je problem ublažen, a sve prethodno pogođene aplikacije i usluge Microsoft 365 su se oporavile", objavio je globalni tehnološki gigant.

Ranije u petak, Microsoft je objavio zašto je došlo do IT kvara u svijetu.

"Svjesni smo problema sa Windows 365 Cloud PC računarima uzrokovanim nedavnim ažuriranjem softvera CrowdStrike Falcon Sensor", naveo je Microsoft.

Naglasili su tada da Mac i Linux hostovi nisu pogođeni kvarom.

"Ovo nije sigurnosni incident ili sajber napad. Problem je identificiran, izolovan i ispravka je realizovana", navodi se.

IT usluge širom svijeta, od aviokompanija do banaka, bile su suočene s prekidima zbog niza tehničkih kvarova nakon prekida koji je ranije u petak saopćila kompanija Microsoft.

Značajan lanac kvarova proširio se iz Sjedinjenih Američkih Država u Aziju nakon Microsoftove objave o prekidu rada koji utiče na njegove online usluge.

Medijska kuća Bloomberg javila je da su brojne velike kompanije, poput McDonald'sa, United Airlinesa i LSE grupe, doživjele niz problema u komunikaciji s korisničkim uslugama, naglašavajući širi trend koji pogađa mnoge korporacije širom Japana, Indije i SAD-a.