Prvi hackathon u organizaciji kompanije "Globalsoft" u saradnji s HT Eronetom i Fakultetom mašinstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru, održan je u Širokom Brijegu 30. i 31. augusta na temu "Inovacije pametnih gradova" (Smart City Inovations).

Održan Hackathon u Širokom Brijegu: Učesnici predstavili izume na temu ''Inovacije pametnih gradova'
Foto: Hackathon

Nagradni fond za prva tri mjesta iznosio je 5.250 maraka, a za njega su se borile ekipe iz mnogih gradova regije među kojima su Tuzla, Sarajevo, Bihać, Banja Luka, Zagreb, Split, Mostar i drugi, saopšteno je na službenoj internetskoj stranici Globalsofta.

Prvo mjesto i nagradu od 3.000 maraka osvojili su Stefan Lalović, Željko Ikanović i Goran Milanović iz Istočnog Sarajeva s temom "City Administration & Live Room".

Drugo mjesto pripalo je studentima FSRE-a iz Mostara Leu Petroviću, Hrvoju Kožulu i Vedranu Mariću koji su za temu "Široki Brijeg's Landmarks AR" osvojili 1.500 maraka, dok su na trećem mjestu s nagradom od 750 maraka završili Petar Šiljeg i Bruno Šiljeg iz Ljubuškog s temom "Traffic Jam Detector using Live Camera Feed".

"Prvi globalsoft hackaton bio je mnogo više od takmičenja, okupio je zaista sjajne umove iz svih dijelova regije, a učesnici su imali zadatak smisliti rješenja na temu 'Inovacije pametnih gradova', koja bi doista naše gradove mogla učiniti pametnijima, sigurnijima i održivijima", kazali su iz Globalsofta.

Ističu kako hackathone posebnima čine inovacije, razvoj vještina i umrežavanje.

"Učesnici su imali priliku razmišljati izvan okvira, učiti nove tehnologije i povezivati se s istomišljenicima dok su rješavali stvarne probleme. Bilo je to mjesto za pomicanje granica mogućeg, a naši timovi su to i učinili", navode iz Globalsofta.

Ovaj hackathon je, kako kažu, testirao kreativnost i izdržljivost učesnika.

"Učesnici su bili jaki, dolazeći iz različitih sredina i s različitim pogledima. Projekti su se kretali od sistema za pametno upravljanje prometom do aplikacija proširene stvarnosti koje su oživjele lokalne znamenitosti. Svaki projekt imao je nešto drugačije za ponuditi, što je sucima otežalo posao", kazali su te naglasili kako su zadovoljni uspjehom njihovog prvog hackatona.

"Već planiramo još veći i bolji hackathon sljedeće godine s novim izazovima, više učesnika i prilikama za još više inovativnih ideja. Ovaj vikend nas je naučio da kada se kreativnost i saradnja spoje, događa se čarolija", navode.

Hackathoni su postali nezaobilazni dio tehnološkog svijeta, služeći kao središte inovacija i kreativnosti.

Ovi intenzivni događaji okupljaju ljubitelje tehnologije iz različitih područja kako bi se suočili sa stvarnim izazovima unutar ograničenog vremenskog okvira. Obično traje 24 do 48 sati, tijekom kojeg pojedinci ili timovi intenzivno rade na softverskim projektima.

Pojam "hackathon" kombinira riječ "hack" koja se odnosi na istraživačko programiranje i "marathon", naglašavajući izdržljivost potrebnu za završetak takvog poduhvata.