Novo ažuriranje na iOS18 stiže već za koji dan, dok će Apple Intellignece postati dostupan u oktobru. Ali ne za sve.

Loše vijesti za iPhone korisnike: Evo ko neće dobiti novi update i Appleovu umjetnu inteligenciju
Foto: Ilustracija

Kada Apple za nešto više od sedmicu dana (9. septembra) lansira novu seriju svojih pametnih telefona, ali i novu inačicu operativnog sistema, neki korisnici ipak neće moći uživati u njoj.

Svake godine Apple završi s podrškom za neke stare verzije iPhonea. Prošle godine to su bili korisnici iPhonea serije 8, koji nisu dobili ažuriranje na aktualnu verziju iOS17, pa tako nisu mogli uživati u novim opcijama.

No, ove godine bi ažuriranje na iOS18 moglo donijeti najveći skok i što se novih mogućnosti tiče, ali i nove tehnologije. Naime, korisnici će osim iOS18 dobiti i pristup Appleovoj umjetnoj inteligenciji i svemu (dobrom ili lošem) što ona donosi.

Ali pravo je pitanje - koji će telefoni dobiti to ažuriranje, a koji će ostati izostavljeni?

Jednostavno rečeno, ako vam je iPhone napravljen 2017. ili ranije, nećete dobiti ažuriranje na iOS18.

To ne znači da će vaš telefon prestati raditi. Dapače, on će raditi i dalje, samo nećete imati najnovije mogućnosti koje će drugi korisnici s novijim uređajima moći koristiti.

Hoće li svi moći koristiti Apple Intelligence?

E tu situacija postaje nešto komplikovanija. Čak i ako telefon podržava novi iOS18, neće svi uređaji dobiti i Apple Intelligence beta.

Samo korisnici s iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max, odnosno oni s iPadom i Mac-om s M1 ili noviji, čiji je jezik postavljen na US English, dobit će priliku isprobati Appleovu umjetnu inteligenciju.

Tu treba napomenuti i da korisnici u Evropskoj uniji neće moći aktivirati Apple Intelligence zbog dodatnih pravila koje Apple mora ispoštovati prema zakonima EU, a koje za sad, nije napravio.

Tako korisnici neće moći isprobati Appleovu inačicu "gumice za brisanje na fotografijama" - Clean Up, koja bi trebala svoju premijeru imati upravo u Apple Intelligence beta 3 verziji.

Kako su istakli iz Applea, Clean Up obrađuje fotografije na samom uređaju i bit će dostupan samo na uređajima koji podržavaju Apple Intelligence.

I na kraju još jedna informacija. Iako će iOS18 i njegova inačica za Appleova Mac računare, macOS Sequoia biti dostupni već od septembra, Apple Intelligence neće biti dostupan prije oktobra.