Istraživači NASA-e uskoro će imati koristi od skupa eksperimenata koji lete na novoj potpuno komercijalnoj misiji za svemirski let, jačajući buduću agencijsku nauku dok se krećemo na Mjesec, Mars i dalje.

Svemirska misija Polaris Dawn: Nova era istraživanja zdravlja u svemiru
Foto: NASA

Eksperimenti se odvijaju u sklopu misije Polaris Dawn koja je jučer lansirana na svemirskoj letjelici SpaceX Dragon i raketi Falcon 9.

Četvoročlana posada Polaris Dawn u sastavu Jared Isaacman, Scott "Kidd" Poteet, Sarah Gillis i Anna Menon vodit će nauku tokom misije, uključujući osnovna istraživanja zdravlja i ljudskih učinaka za NASA-in Program istraživanja ljudi. Istraživanje će pomoći NASA-inim naučnicima da bolje razumiju kako izloženost svemirskim uslovima utiče na ljudsko tijelo. Posada će testirati nove medicinske pristupe i tehnologiju o telemedicinskim sposobnostima, prikupiti podatke o bolesti kretanja u svemiru i bolje okarakterizirati rizike od povreda povezanih s letom, piše NASA.

“Svaka misija, bilo da se posada sastoji od komercijalnih ili NASA-inih astronauta, pruža ključnu priliku da proširimo naše znanje o tome kako letovi u svemir utječu na ljudsko zdravlje”, rekla je Jancy McPhee, pomoćnica glavnog znanstvenika za ljudska istraživanja u NASA-i. “Informacije prikupljene iz Polaris Dawn dat će nam kritične uvide koji će pomoći NASA-i da planira dublje svemirsko putovanje do Mjeseca i Marsa.”

Posada će testirati vožnju, komercijalni uređaj koji može prikupljati i integrirati mjerenja zdravlja, uključujući krvni tlak, broj otkucaja srca, brzinu disanja i temperaturu. Tehnologija također pruža ultrazvučno snimanje i mogućnosti video kamere fokusirane na grkljan i grlo, a uključuje i eksperimentalnu telemedicinsku funkciju koja bi mogla pomoći u dijagnosticiranju članova posade u skoro realnom vremenu, prenosi Tuzlanski.ba.

Da bi testirali ovu tehnologiju tokom misije, članovi posade će uporediti prikupljanje vitalnih znakova sa uređaja sa podacima prikupljenim iz standardnih periodičnih pregleda zdravstvenog statusa. Telemedicinska funkcija ove tehnologije, koja se oslanja na SpaceX-ov Starlink komunikacijski sistem za povezivanje sa doktorima i specijalistima na Zemlji, takođe će biti testirana tokom simulacije. Tokom testa, uređaj će pokušati ponuditi odgovarajuću dijagnozu na osnovu podataka posade i dostupne dokumentacije.

„Članovi posade će morati da budu samopouzdaniji tokom dugih misija, a nadamo se da će telemedicina moći da pruži posadi pomoć“, rekao je McPhee.

Drugi istraživački projekat ima za cilj bolje razumijevanje i prevenciju simptoma bolesti kretanja koje mnogi astronauti doživljavaju u svemiru. Članovi posade koji sudjeluju opisat će svoje simptome bolesti kretanja, koje su intervencije pokušali ublažiti svoje simptome i jesu li neki pristupi pomogli.

Zaseban istraživački projekat baziran na NASA-i će ispitati članove posade nakon njihove misije kako bi se utvrdilo da li su iskusili bilo kakve povrede ili nelagodu prilikom ponovnog ulaska na Zemlju.

“Naš tim će uzeti podatke iz istraživanja posade i kombinovati ih s informacijama prikupljenim od senzora na svemirskom brodu. To će nam omogućiti da povežemo prijavljena iskustva posada i zdravstvene rezultate s dinamikom letjelice i opterećenjem pri slijetanju”, rekao je Preston Greenhalgh, biomehaničar za povrede u NASA-i koji vodi ovaj posao.

Članovi posade će takođe učestvovati u nizu drugih zdravstvenih studija u ime TRISH (Translational Research Institute for Health), konzorcijuma sa različitim akademskim institucijama, koji finansira NASA. Kao dio tog posla, misija Polaris Dawn postavit će novu osnovu za prikupljanje standardnih zdravstvenih podataka o komercijalnim svemirskim letovima, stvarajući dopunu skupovima podataka koji se rutinski prikupljaju od NASA-inih astronauta i misija.

Članovi posade Polaris Dawn koji učestvuju u ovim TRISH studijama pružit će podatke o tome kako let u svemir utječe na mentalno i fizičko zdravlje kroz rigorozni skup medicinskih testova i skeniranja obavljenih prije, poslije i tokom misije. Rad će uključivati ​​procjenu ponašanja, sna, gustine kostiju, zdravlja očiju, kognitivnih funkcija i drugih faktora, kao i analizu krvi, urina i disanja.

“Veoma smo zahvalni članovima posade koji su se dobrovoljno prijavili da budu dio NASA-inog rada. Uvidi koje dobijemo iz svake studije mogu pokrenuti otkrića koja će pomoći da se osigura uspjeh buduće misije”, rekao je McPhee.