Naučnici istražuju mikrobni ekosistem ljudskih crijeva kako bi otkrili moćne nove antibiotike, nudeći novu nadu protiv sve veće prijetnje bakterija otpornih na lijekove.

Naučnici otkrili neobično mjesto na kojem bi se mogla kriti nova generacija antibiotika
Foto: Ilustracija

Naučnici se sve više okreću ljudskim crijevima, staništu koje vrvi sa 100 biliona mikroba, u borbi protiv bakterija otpornih na antibiotike.

To jedinstveno okruženje može biti ključ za nove antimikrobne agense.

Američki naučnici analizirali su crijevne mikrobiome 1773 osobe, ispitujući 444.054 proteina na njihov potencijal kao antibiotika.

Među 78 proteina koje su sintetizirali i testirali, 70,5 posto je pokazalo sposobnost borbe protiv štetnih mikroba, što sugeriše da ljudska crijeva sadrže široku lepezu antimikrobnih tvari.

Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu Cell.

Stvar dekodiranja biologije

Biologiju smatramo izvorom informacija. Sve je samo kod, a ako možemo osmisliti algoritme koji mogu sortirati taj kod, možemo dramatično ubrzati otkrivanje antibiotika, kaže bioinženjer César de la Fuente sa Univerziteta Pennsylvania.

Jedan istaknuti protein, prevotellin-2, pokazao je moć borbe protiv bakterija u rangu s polimiksinom B, vodećim antibiotikom koji se koristi protiv infekcija otpornih na više lijekova.

To sugeriše da je istraživanje ljudskog mikrobioma za nove i uzbudljive klase antimikrobnih peptida put naprijed koji obećava za nauku i ljekare, a posebno za pacijente, kaže Ami Bhatt doktorica i naučnica s američkog Univerziteta Stanford.

Posao nije gotov

Iako ostaje još mnogo posla da se ti proteini pretvore u učinkovite antibiotike, prva otkrića su obećavajuća, posebno u poređenju s postojećim lijekovima koji predstavljaju zadnju granicu odbrane. Značajno je da se ti proteini razlikuju od konvencionalnih antimikrobnih molekula, što vjerovatno utire put novim pristupima u razvoju lijekova.

Zanimljivo je da te molekule imaju drugačiji sastav od onoga što se tradicionalno smatra antimikrobnim, kaže bioinženjer Marcelo Torres sa Univerziteta u Pennsylvaniji.

Otpornost na antibiotike i dalje je sve veća prijetnja, što naglašava hitnost takvih istraživanja. Otkrića potvrđuju hipotezu da takmičarska, prilagodljiva priroda mikrobioma crijeva ga oprema alatima za borbu protiv drugih infekcija.

Okruženje je tako surovo. Imate sve te bakterije koje koegzistiraju, ali se i međusobno bore. Takvo okruženje može potaknuti inovacije, objašnjava de la Fuente.