Dvoje astronauta neplanirano će provesti u svemiru više od šest mjeseci. Šta će raditi tamo?

Trebali su u svemiru ostati samo osam dana: Šta će raditi sljedećih šest mjeseci?
Foto: Zimo

Suni Williams i Butch Wilmore napustili su Zemlju početkom juna, računajući da će njihov kratki izlet u svemir trajati svega sedmicu dana. No, gotovo dva i pol mjeseca kasnije oni su još uvijek na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS)

Niz problema koji su se pojavili tokom leta njihove letjelice Starliner, prisilili su astronaute da svoj boravak neplanirano produže. Iako su iz NASA-e uvjeravali kako će se Williams i Wilmore brzo vratiti kući, to baš i neće biti tako. 

Povratak tek 2025.

Nakon što su 11 sedmica proveli kao "gosti" na Međunarodnoj svemirskoj stanici, objavljeno je da će Williams i Wilmore tamo ostati sve do početka 2025. godine, odnosno vjerovatno do februara.

Tada bi se u sklopu sljedeće misije Crew-9 trebali SpaceX-ovom letjelicom vratiti na Zemlju.

Naime, kad i formalno postanu dio Crew-9, a astronauti te misije trebali bi prema Međunarodnoj svemirskoj stanici krenuti 24. septembra, Williams i Wilmore preuzet će tipične zadatke posade - od svemirskih šetnji do provođenja niza naučnih eksperimenata.

Prema NASA-i, oni su dosadašnje vrijeme koristili za održavanje svemirske stanice, pregled hardvera, organiziranje tereta, provjeru Starlinera i pomaganje u naučnim eksperimentima i tehničkim demonstracijama.

Prije nekoliko godina donijeli smo odluku - znajući da je ovo bio probni let - kako bismo bili sigurni da imamo prave resurse, zalihe i obuku za posadu, samo u slučaju da moraju biti na ISS-u, iz bilo kojeg razloga, na duži vremenski period, rekla je Dana Weigel, NASA-ina voditeljica programa Međunarodne svemirske stanice.

Butch i Suni potpuno su uvježbani. Oni su sposobni i aktualni s EVA (svemirskim šetnjama), s robotikom, sa svim stvarima koje trebamo učiniti, dodala je.

SpaceX's Crew-9 trebala bi imati četiri astronauta, no prema novom planu u letjelici bi trebala biti lanisrana samo dva, kako bi se ostavilo mjesta na povratku za Williams i Wilmorea.

Šta sa Starlinerom?

Njihova originalna letjelica, Starliner, trebala bi se nekako sama pokušati vratiti. Hoće li u tome i uspjeti, pitanje je na koje niko zapravo nema odgovor. 

Neki stručnjaci ističu kako Starliner koji je poletio prema Međunarodnoj svemirskoj stanici, nema funkciju autopilota, koji bi mu omogućio da se sam vrati, ali da su prethodne verzije imale. Ako je dovoljno softverski nadograditi postojeći sistem upravljanja, povratak praznog Starlinera ne bi trebao biti komplikovan.  

No, drugi upozoravaju da bi Starliner, ako ne bude u potpunosti ispravan, mogao predstavljati svojevrsnu opasnost za astronaute, jer bi mogao izgubiti kontrolu i udariti u samu Međunarodnu stanicu.

Za vjerovati je da u Boeingu razmišljaju i o takvom scenariju i čine sve što misle da je potrebno kako bi se on izbjegao. 

Za sad, ipak, konkretnih informacija o tome kad bi Starliner mogao krenuti prema Zemlji - nema. Zna se samo da bi to trebalo biti što prije kako bi baterije koje su ugrađene u Starliner još bile valjane (jer se ubrzano prazne), ali i kako bi se oslobodio prostor za pristajanje nove letjelice. 

Gosti koji to više nisu

Iako se čini da je situacija u kojoj su se Williams i Wilmore našli ekstremna, zapravo je uobičajenija nego što bismo pomislili. Tokom boravka u svemiru događaju se nepredviđene situacije pa nije neuobičajeno da astronauti neočekivano produže svoj boravak. Danima, sedmicama ili čak mjesecima.

NASA-in astronaut Frank Rubio trebao je provesti oko šest mjeseci na Međunarodnoj svemirskoj stanici u septembru 2022. Umjesto toga, ostao je 371 dan nakon što je otkriveno da u ruskoj kapsuli Soyuz, kojom je stigao, curi rashladna tekućina. Tako je Rubio postavio američki rekord za najviše dana provedenih u orbiti.

Astronauti mogu ostati na Međunarodnoj svemirskoj stanici i iz cijelog niza drugih razloga - od mehaničkih kvarova, loših vremenskih uslova na Zemlji pa do onih poput prilagodbe rasporeda i obaveza.

No, barem do sad, niko nije bio prisiljen sedmicu dana produžiti na osam ili devet mjeseci.