Foto: Tuzlanski.ba

Još jedan u nizu ukusnih recepata s tikvicama, Tortilla de patatas.

Tortilla de patatas ili Spanish omlette naziv je za veliku, debelu palačinku od krompira koja dolazi iz Španije.

Jednostavna je za pripremu, neće vam oduzeti previše vremena i ono najvažnije, sama priprema je poprilično jeftina.

Sastojci:

250 g krompira

250 g tikvica

1luk

6 jaja

3 kašike maslinovog ulja

so, biber

Priprema:

Pripremite povrće

Krompir ogulite i narežite na ploške. Tikvice operite, ogulite i narežite na ploške. Stavite ih u zdjelu, posolite i ostavite da odstoje. Luk očistite i narežite.

Popržite krompir

U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte narezani krompir. Pržite polupokriveno 30 minuta uz povremeno miješanje.

Kad je krompir omekšao, dodajte ocijeđene tikvice i luk narezan na trakice, dinstajte ga da se zastakli.

Umutite jaja

U većoj zdjeli umutite jaja, posolite i pobiberite.

Ispecite tortilju

U tavu izlijte pripremljena jaja. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta, povremeno poravnavajući smjesu špatulom.

Prebacite zatim tortilju na tanjir, okrenite ga ponovno na tavu i pecite još 10 minuta s druge strane. Poslužite toplo. (Index)