Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Za iftrasku sofru isprobajte recept za fildžan burek

Preuzmite sliku

Već je osmi dan za muslimane posebnog, odabranog mjeseca Ramazana. Ramazanski iftari se uvijek spremaju s posebnom pažnjom i ljubavlju.

Iako priprema iftara odiše posebnim raspoloženjem, ponekad tu zna postojati i mali problem – odabrati jelo za pripremu.

Kako bismo vam olakšali potragu za iftarskim jelom, preporučujemo vam fildžan-burek od Hanuma Kocht.

Sastojci

1 šolja od 250 ml

oko 120 g maslaca ili masti za premazivanje

sezam ili ćurekot za posipanje

Za 8 bureka (2-3 osobe)

6 srednjih, kuhanih krompira (oko 500 g)

500 g mljevenog mesa

1 glavica crvenog luka

2 česne bijelog luka

so, biber

4 lista jufke za pite/savijače – ca. 120 g jufki

Umak

4 kašike jogurta

4 kašike kiselog vrhnja

1-2 česne bijelog luka (sitno nasjeckan)

so, biber

Priprema

Oguljeni i skuhani krompir viljuškom grubo izgnječite. Ogulite crveni i bijeli luk i izrežite na sitne kockice, a bijeli stavite kroz presu.

U tavi zagrijte dosta ulja ili putera i popržite crveni luk. Zatim dodajte bijeli luk i meso. Sve skupa pržite dok se meso potpuno ne isprži.

U meso dodajte krompir i miješajte dok se sve ne sjedini. Otopite maslac/mast. Uzmite prve 2 jufke, stavite jednu preko druge i podijelite ih na 4 kvadrata ili pravokutnika (ovisno o veličini jufki), tj. ukupno 8 komada iste veličine.

Za jedan fildžan burek su vam potrebna 2 kvadrata. Jedan kvadrat premažite maslacem/masću i stavite jedan na drugi kao u videu.

Oprezno ih ugurajte u pripremljenu šolju tako da krajevi vire vani. Šolju napunite filom prvo do pola. Zatim fil prekrijte prvim slojem jufke pa napunite do vrha i zatvorite burek s preostalom jufkom.

Bureke dobro pritisnite. Postupak ponovite s preostalih 6 kvadrata i ostale 2 jufke i poredajte ih na pleh obložen pek papirom.

Premažite ih maslacem/masću, pospite sezamom ili ćurekotom i pecite u zagrijanoj rerni na 200°C gornji/donji grijači 15 minuta, zatim smanjite na 180°C i pecite još 20 min.

Za umak pomiješajte sve sastojke. Bureke servirajte tople uz hladan umak.

Savjet: Bureke možete i par sati prije pripremiti. Ostavite ih u frižideru, pripremite i umak a kad vam gosti dođu, samo ih ispecite.

Prijatno!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,