Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za shakshuku – brzi obrok s jajima i paradajzom

Preuzmite sliku

Iako zbog svojih boja i okusa neodoljivo podsjeća na ljeto, shakshuka je izvrstan zalogaj u bilo koje doba godine. I u bilo koje doba dana jer shashuka se može jesti za doručak, ručak ili večeru, piše Zadovoljna.hr.

Možda se baš u ovom brzinskom jelu krije odgovor na pitanje vaših ukućana: “Šta će danas biti za ručak?” Shakshuka! Za nju vam treba svega nekoliko jaja, jedna konzerva sjeckanog paradajza ili domaćeg ukuhanog paradajza (šalše), glavica luka, nešto mediteranskih začina, malo svježe sjeckanog peršuna i dobro zagrijana tava. Ako imate, ubacite i jednu svježu papriku. Dodatno možete tostirati stari hljeb i napraviti veliku zdjelu zelene salate. I ručak za danas gotov je začas!

Radi se o jednostavnom bliskoistočnom jelu, iako se ono izvorno veže za područje Tunisa, koje ima i svoju mediteransku inačicu. Poznaju ga i Grci, koji često dodaju i kašičicu meda te feta sir, i Talijani, koji ga zovu uova in purgatorio (u prijevodu, jaja u čistilištu). Slobodno i vi dodajte nešto po svom ukusu, ne možete pogriješiti.

Sastojci:

– 4-6 jaja
– 1 glavica luka
– 2 režnja bijelog luka
– 400 g konzerviranog sjeckanog paradajza
– 1 svježa paprika
– 1 kašičica mljevenog korijandera
– 1 kašičica mljevene slatke paprike
– pola kašičice mljevenog kumina
– 1 kašičica šećera
– maslinovo ulje
– sol, papar

Za posip:
nekoliko grančica svježeg peršuna

Priprema:

1. Nasjeckajte luk nasitno pa ga pirjajte u dubljoj tavi na zagrijanom maslinovu ulju oko 5-7 minuta. Dodajte sitno sjeckani bijeli luk i nastavite pirjati još minutu.

2. Potom dodajte papriku narezanu na sitne kockice i nastavite pirjati idućih 6-7 minuta dok paprika ne omekša.

3. Dodajte konzervirani sjeckani paradajz (ili svježi zreli paradajz u sezoni), začine i šećer te nastavite pirjati 10 minuta dok se umak ne reducira. Posolite i popaprite te po potrebi dodatno začinite navedenim začinima.

4. Ubacite jaja (jedno po jedno pazeći da se ne razlije žumanjce), poklopite i ostavite da se jelo krčka još 10-15 minuta. Umak se treba lijepo reducirati (ne previše i ne smije zagorjeti na dnu), a žumanjce treba ostati lagano tečno.

5. Na samom kraju pospite sitno sjeckanim peršunom i poslužite vruće uz tostirani hljeb i zdjelu zelene salate. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,