Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za hljeb bez brašna koji je mekan kao duša

Preuzmite sliku

Popularno

Hljeb bez brašna, keto hljeb, oopsie bread ili cloud bread veliki je hit posljednjih nekoliko godina.

Popularnost je stekao zahvaljujući niskom udjelu ugljikohidrata i tome što ne sadrži gluten i žitarice, a vrlo ga je jednostavno napraviti. I brzo trebat će vam tek pola sata.

Sastojci 

3 jaja

⅛ čajne kašike tartara

3 kašike krem sira, omekšalog (ili grčkog jogurta)

Priprema

Zagrijte rernu na 150 stepeni

Odvojite bjelanjke i žumanjke u dvije zdjele.

Bjelanjcima dodajte tartar i istucite u čvrsti snijeg.

Dodajte krem sir ili jogurt u žumanjke i miksajte dok se ne sjedine.

Umiješajte polovicu bjelanjaka u žumanjke da se smjesa prožme. Dodajte ostatak i ponovno miješajte dok se sve ne sjedini.

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Na lim rasporedite šest kašika smjese.

Napravite krugove kašikom debele oko 1 centimetar.

Pecite 30 minuta ili dok hljeb ne dobiju lijepu boju.

Ostavite da se ohlade najmanje 1 sat. (Punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,