Hljeb bez brašna, keto hljeb, oopsie bread ili cloud bread veliki je hit posljednjih nekoliko godina.
Popularnost je stekao zahvaljujući niskom udjelu ugljikohidrata i tome što ne sadrži gluten i žitarice, a vrlo ga je jednostavno napraviti. I brzo trebat će vam tek pola sata.
Sastojci
3 jaja
⅛ čajne kašike tartara
3 kašike krem sira, omekšalog (ili grčkog jogurta)
Priprema
Zagrijte rernu na 150 stepeni
Odvojite bjelanjke i žumanjke u dvije zdjele.
Bjelanjcima dodajte tartar i istucite u čvrsti snijeg.
Dodajte krem sir ili jogurt u žumanjke i miksajte dok se ne sjedine.
Umiješajte polovicu bjelanjaka u žumanjke da se smjesa prožme. Dodajte ostatak i ponovno miješajte dok se sve ne sjedini.
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Na lim rasporedite šest kašika smjese.
Napravite krugove kašikom debele oko 1 centimetar.
Pecite 30 minuta ili dok hljeb ne dobiju lijepu boju.
Ostavite da se ohlade najmanje 1 sat. (Punkufer.hr)