Recept za hljeb bez brašna koji je mekan kao duša
Foto: Tuzlanski.ba

Hljeb bez brašna, keto hljeb, oopsie bread ili cloud bread veliki je hit posljednjih nekoliko godina.

Popularnost je stekao zahvaljujući niskom udjelu ugljikohidrata i tome što ne sadrži gluten i žitarice, a vrlo ga je jednostavno napraviti. I brzo trebat će vam tek pola sata.

Sastojci 

3 jaja

⅛ čajne kašike tartara

3 kašike krem sira, omekšalog (ili grčkog jogurta)

Priprema

Zagrijte rernu na 150 stepeni

Odvojite bjelanjke i žumanjke u dvije zdjele.

Bjelanjcima dodajte tartar i istucite u čvrsti snijeg.

Dodajte krem sir ili jogurt u žumanjke i miksajte dok se ne sjedine.

Umiješajte polovicu bjelanjaka u žumanjke da se smjesa prožme. Dodajte ostatak i ponovno miješajte dok se sve ne sjedini.

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Na lim rasporedite šest kašika smjese.

Napravite krugove kašikom debele oko 1 centimetar.

Pecite 30 minuta ili dok hljeb ne dobiju lijepu boju.

Ostavite da se ohlade najmanje 1 sat. (Punkufer.hr)