Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za finu tortu punu proteina koja se ne peče

Preuzmite sliku

Torta se bazira na slasnom orašastom voću koje je puno proteina, iznimno je ukusno te odlično zasićuje.

Ljubitelji ste cheesecakea, ali ne smijete ili ne želite jesti sir? Nema problema.

Donosimo vam recept za vegansku “tortu od sira” koja kao alternativu koristi indijske oraščiće, prenosi punkufer.hr. Riječ je o orašastom voću punom proteina koje izvrsno zasićuje.

Sastojci za podlogu:

100 grama badema
100 grama oraha
175 grama mekih hurmi bez košpica
¼ kašičice soli

Sastojci za nadjev torte:

450 grama indijskih oraščića
200 ml vrhnja od kokosa
100 ml javorovog sirupa
70 ml kokosova ulja (rastopljenog)
2 limete
1 limun
1 kašika ekstrakta vanilije

Priprema:

1. Indijske oraščiće namočite u vodi večer prije pripreme torte, ili barem nekoliko sati ranije kako bi omekšali.

Ako nemate vremena za dugo namakanje, indijske oraščiće možete preliti i s vrućom vodom te ih tako pustiti oko sat vremena.

2. U sjeckalici ili blenderu napravite podlogu za tortu od badema, oraha, mekih datulja i soli.

3. Ljepljivu smjesu prstima utisnite u manji kalup za torte i stavite u frižider.

4. Nadjev napravite u blenderu od omekšalih indijskih oraščića koje ste procijedili od vode, kokosovog vrhnja, javorovog sirupa, rastopljenog kokosova ulja, soka dvije limete, soka jednog limuna i ekstrakta vanilije.

5. Miksajte smjesu sve dok ne postane glatka. Ako je smjesa prekisela, dodajte još malo javorova sirupa.

6. Ovako pripremljenu smjesu prelijte preko podloge. Tortu stavite u frižider na pet do šest sati prije posluživanja. Dobar tek!  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje