Recept za affogato, espresso u sladoledu
Foto: Tuzlanski.ba

Bliži nam se ljeto, a ono naravno podrazumijeva osvježavanje omiljenim sladoledima. Ako ste pritom i veliki ljubitelj kafe, onda imamo pravu poslasticu za vas – affogato.

Ovaj jednostavan, ali ukusan desert sastoji se od doze vrućeg espressa prelivenog preko kuglice sladoleda, što rezultira božanstvenom kombinacijom kremastih i jedinstvenih okusa. Mnogi ga opisuju kao više od običnog deserta. To je podsjetnik da se prepustite malim životnim zadovoljstvima i da uživate u svakom trenutku.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli sam youkilis (@samyoukilis)

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Ana Agosteguis (@anigordi)

Affogato kakav priprema Vivoli Gelateria iz Firence oduševio je društvene mreže, ali i one koji su ga imali prilike probati. Umjesto sladoleda u espressu, espresso u sladoledu novi je način pripreme omiljenog affogata. Affogato slastičarnice iz Firence postao je viralan zahvaljujući fotografu Samu Youkilisu koji je affogato podijelo na svom Instagramu tijekom prve revije Camille Miceli za brend Pucci održana u Firenci, gdje je i započela, piše Journal.hr

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Vivoli Gelateria (@vivoli_il_gelato)

Šta je affogato?

Sama riječ affogato dolazi od talijanskog glagola “affogare”, što znači utopiti se. A kada uzmete tu prvu kašiku affogata, lako je vidjeti zašto. Omiljeni espresso napitak otapa se u sladoledu, stvarajući neodoljiv spoj kafe i sladoleda.

Osim atraktivnog izgleda, svi koji su imali prilike isprobati affogato zaljubili se u njegov okus. Kremasta, glatka tekstura sladoleda savršen je kontrast odvažnom, bogatom okusu espressa.

Ako niste ljubitelj kafe, ne morate brinuti. U affogatu je dovoljno koristiti i malu količinu kafe. Čak i ako obično ne pijete kavu, mala količina koja se koristi dovoljna je da vam da suptilnu dozu kofeina. Dakle, ako želite malo začiniti vaš omiljeni sladoled, isprobajte affogato.

A ako ste spremni eksperimentisati, postoji mnogo načina da promijenite klasični recept za affogato. Pokušajte koristiti različite okuse sladoleda, poput čokoladnog s mentom ili s okusom pistacija. Možete dodati i malo alkohola, poput čokoladnog likera ili jednostavno dodajte malo ruma u kafu.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Vivoli Gelateria (@vivoli_il_gelato)

Recept:

Sastojci:

50 g kafe
1 do 2 kuglice vrlo hladnog sladoleda od vanilije ili sladoleda po vašem izboru
liker, rum (po želji)

Postopak:

Pomiješajte 1 – 2 kašike kafe s četvrtinom šoljice vruće vode. Dodajte sladoled u malu plitku zdjelicu ili čašu koja je ohlađena u zamrzivaču (mora biti ledena na dodir) i ostavite dovoljno mjesta u sredini kako biste mogli sipati kafu. Polako sipajte vruću kafu u tankom mlazu preko sladoleda. Ovdje možete dodati mrvicu likera ako želite.