Prefini "kotleti": Recept za pohovane patlidžane sa sirom na italijanski način
Foto: Tuzlanski.ba

Italijani naprosto obožavaju patlidžane. Jedu ih u rižotu, vole ih ih s zapečene mozzarellom, kao i vruće s roštilja.

Jedno od tradicionalnih jela je i pohovani patlidžan - cotolette di melanzane, odličan prilog koji se uz kakvu hranjivu salatu i umak lako pretvara u kompletan ručak.

Italijani koriste više vrsta patlidžana nego mi, a neke od njih poput rose biance, violette di Firenze, biance sfumate di rosa i prosperose nisu gorke pa ih ne treba prethodno soliti.

Međutim ako imate gorki patlidžan prije pripreme ga narežite na kriške i posoliti sa svih strana pa ostaviti oko pola sata da puste gorčinu. Zatim ih ocijedite, isperite i posušite papirom te se bacite na pripremu.

Sastojci za pohovane patlidžane: 

700 g patlidžana

200 g krušnih mrvica

2 kašike peršuna

100 g škrobnog brašna

30 g parmezana

2 jaja

sol

Priprema:

1. Patlidžane narežite na kriške debele oko centimetra pa posolite i ostavite pola sata. Zatim ih ocijedite, isperite i posušite papirom.

2. Stavite krušne mrvice, sjeckani peršun i naribani sir u jednu posudu. U drugu stavite škrobno brašno, a u trećoj izmiješajte jaja viljuškom.

3. Krišku po krišku patlidžana stavljajte u posudu sa škrobnim brašnom pa protresite kako biste uklonili višak. Zatim umočite u jaja te u smjesu s krušnim mrvicama.

4. Zagrijte ulje za prženje pa pecite patlidžane sa svake strane tri do četiri minute, dok ne dobiju zlatnu boju, u nekoliko rundi kako ne bi bila gužva u tavi. Izvadite ih na upijajući papir pa poslužite uz omiljenu salatu. (punkufer.hr)