Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jednostavan recept: Pileća prsa u umaku od gljiva

Preuzmite sliku

Popularno

Pileća prsa narezati na tanke trakice i posuti kašikom vegete.

Sastojci

500 g pilećih prsa,

80 g maslaca,

400 g šampinjona,

30 g oštrog brašna,

300 ml mlijeka,

200 ml vrhnja za kuhanje,

100 g žutog sira,

so.

Priprema

1. Pileća prsa narezati na tanke trakice i posuti kašikom vegete. Ostaviti da stoji u frižideru 30 minuta.

2. Piletinu popeći na pola zagrijanog maslaca dok ne bude zlatnožute boje s obje strane. U međuvremenu na preostaloj količini maslaca prodinstati na kriške narezane šampinjone (dinstati dok sva tekućina ne ispari).

3. Pečenu piletinu izvaditi iz tave i staviti na toplo mjesto.

4. U tavu u kojoj se pekla piletina dodati brašno i vruće mlijeko te miješati pjenjačom na laganoj vatri da se ne naprave grudvice. Dodati i vrhnje za kuhanje te naribani sir.

5. Kuhati na laganoj vatri dok se sir ne otopi. Na kraju umiješati piletinu i gljive, kratko prokuhati i poslužiti uz njoke ili široke rezance. (Avaz.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje