Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Doza užitka: Čokoladna focaccia zadovoljit će apetite za super desertom

Preuzmite sliku

Kada pomislimo na focacciu, obično nam na pamet padaju slike sočne, maslinama ili rajčicama posute talijanske pogače. Međutim, u svijetu kulinarskih inovacija, granice tradicije često postaju mjesto gdje se rađaju nevjerovatni spojevi okusa.

U tom duhu, pripremite jedinstvenu poslasticu koja će zadovoljiti vaše čokoladne želje i pružiti dozu užitka – čokoladnu focacciu. Ovaj recept spaja ljepotu klasične focaccie s bogatstvom tamne čokolade, stvarajući jedno neodoljivo jelo koje će osvojiti srca ljubitelja slatkih poslastica.

Sastojci:

500 g brašna

7 g suhog kvasca

1 čajna kašika soli

1 čajna kašika šećera

350 ml tople vode

3 kašike maslinovog ulja

150 g tamne čokolade, narezane na komade

1 mješavina za vruću čokoladu

Priprema

Pomiješajte brašno, suhi kvasac, sol i šećer u posudi. Dodajte toplu vodu i maslinovo ulje, te miješajte dok se sastojci ne sjedine.

Premjestite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite dok ne postane glatko i elastično. Za prvo razvlačenje i preklapanje ravnomjerno pospite 1 kašiku čokoladne mješavine po tijestu. Zatim po tijestu pospite komadiće čokolade. Ponovno rastegnite tijesto i savite ga. Pokrijte posudu, pričekajte 15 minuta i zatim ponovite isti postupak još jednom.

Pokrijte tijesto i ostavite da naraste na toplom mjestu, dva do četiri sata, dok se ne udvostruči.

Ugrijte pećnicu na 200°C.

Premjestite tijesto u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i prstima napravite udubine u tijestu.

Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici oko 20-25 minuta ili dok focaccia ne postane zlatno smeđa.

Izvadite iz pećnice i uživajte u ukusnoj čokoladnoj focacci.

U videu ispod možete i pogledati postupak pripreme: 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lacey Ostermann (@_lacebakes_)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje