Foto: Tuzlanski.ba

Sevdalinkom „Sinoć sam ti Safo dvoru dolazio“ Božo Vrećo označio je početak ceremonije otvaranja 20. Sarajevo Film Festivala, javlja reporter bh. novinske agencije Patria (NAP).

Festival je otvoren u Ljetnom kinu HT Eronet, a domaćin otvaranja bio je bh. glumac Adnan Hasković. Direktor SFF-a Mirsad Purivatra uručio je nagradu Počasno Srce Sarajeva meksičkom glumcu Gaelu Garsiji Bernalu. Vidno uzbuđen, Bernal se publici obratio i sa nekoliko riječi na bosanskom jeziku. Iskazao je zadovoljstvo što će film "Pasja ljubav" nakon 16 godina koliko je prošlo od snimanja filma, biti prikazan na 20. SFF-u. Više od 1.500 gledalaca dočekalo je Bernala na sceni prije projekcije kultnog filma „Pasja ljubav“, u kojem on glumi glavnu ulogu, a pozdravili su ga gromoglasnim aplauzom.

srce-sarajeva33Na tri lokacije u Sarajevu večeras se prikazuju filmovi „Pasja ljubav“ (Open Air), „Mostovi Sarajeva“ (Narodno pozorište) i „O konjima i ljudima“ (Meeting Point).

Svečani prijem za zvanice i goste počinje u 21:15 u Narodnom pozorištu Sarajevo, a prijenos otvaranja 20. SFF radi BHT1.

20. SFF tokom devet dana donosi 247 filmskih ostvarenja u 19 sekcija iz svih krajeva svijeta.

Sve do 23. avgusta mnogobrojnoj publici Sarajevo Film Festivala predstavit će se internacionalni gosti, među kojima su dobitnici prestižnih nagrada na svjetskim filmskim festivalima u Kanu, Berlinu, Veneciji...

Među gostima 20. SFF-a bit će čak tri oskarovca. Reditelj Michel Hazanavicius predstavit će film „Potraga“. Tu je i bosanskohercegovački oskarovac Danis Tanović, a glumica Melissa Leo dobitnica je Oskara za ulogu majke u filmu „Bokser“ koji će također biti prikazan na festivalu.

Za ovogodišnji SFF svi vodeći svjetski mediji akreditovali su svoje novinarske ekipe, piše NAP.