Kao i prethodnih godina, tradicija harmonikaša se nastavlja te će se u Tuzli održati šesti po redu Festival harmonike.

Više od 70 takmičara iz osam zemalja na Festivalu harmonike u Tuzli
Foto: Festival harmonike | Nagrade za pobjednike

Ovogodišnji Festival harmonike "Sevdalinko harmonikom otpjevana" održat će se 14. oktobra u BKC-u Tuzla, sa početkom u devet sati.

Na ovom festivalu više od 70 mladih harmonikaša bori se za prestižne nagrade a njihovo umijeće ocjenjivaće stručni žiri sastavljen od eminentnih muzičkih umjetnika iz regiona.

Ove godine, 6. Međunarodno takmičenje harmonikaša "Sevdalinko harmonikom opjevana" okupit će preko 70 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Mađarske, Makedonije i Austrije a svi u Tuzlu stižu s istim ciljem, predstaviti svoj talenat i umijeće kroz najveću nematerijalnu baštinu Bosne i Hercegovine, sevdalinku.

Ovaj muzički događaj, koji počinje u 9 sati, organizuje Udruženje građana "Eufonija" iz Tuzle. Takmičenje će ocjenjivati stručni žiri sastavljen od vrhunskih muzičkih umjetnika iz regije. Dejan Milkunić, predsjednik žirija, predvodit će tim stručnjaka u kojem su i Nikola Zarić, Predrag Raimović, Zlatan Muratović, Miloš Pavlović Kika, Stanislav Jusufović i Aleksandar Nikolić Brajić.

Veče ispunjeno muzikom: Koncert kvinteta Predraga Raimovića

"Sevdalinko harmonikom otpjevana" nije samo prilika za mlade harmonikaše da pokažu svoje umijeće, već i ključni događaj za očuvanje nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine – sevdalinke. Takmičari dolaze sa ciljem da se predstave publici i stručnjacima, a najbolji među njima bit će nagrađeni diplomama, medaljama, peharima i specijalnim mikrofonom za harmoniku. Pobjednik će dobiti i jedinstvenu priliku da ga na sceni prati svjetski poznati orkestar Miloša Pavlovića Kike.

Posebna muzička poslastica pripremljena je i za sve prisutne na dan takmičenja. U 19 sati prije proglašenja pobjednika takmičenja javnost očekuje svečani koncert kvinteta Predraga Raimovića. Ovo predstavlja vrhunski događaj na svjetskom nivou po prvi put dostupan publici u Tuzli.

Međunarodno takmičenje "Sevdalinko harmonikom opjevana"; nosi veliki značaj za lokalnu zajednicu, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu, region i šire. Ovim događajem se značajno doprinosi očuvanju i promociji bogatog kulturnog naslijeđa sevdalinke.

"Pozivamo sve ljubitelje/ice muzike i sevdaha da se pridruže ovom jedinstvenom događaju i podrže očuvanje našeg kulturnog naslijeđa", poručili su organizatori.