Novak je posebno istakao da mu je bila velika čast biti u finalu s izvanrednim književnicima.

Cum grano salis: Nagrada Meša Selimović dodijeljena romanu "Slučaj vlastite pogibelji"
Foto: Grad Tuzla | Kristian Novak

Nagrada “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije dodijeljena je Kristianu Novaku za roman "Slučaj vlastite pogibelji".

Žiri koji je donio ovu odluku radio je u sastavu Semezdin Mehmedinović (predsjednik žirija), Julijana Matanović, Emir Imamović, Igor Štiks i Pavle Goranović.

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Meša Selimović", Kristian Novak, zahvalivši se, kazao je: "Ovo je zaista velika nagrada prije svega zato što nosi ime Meše Selimovića i drugo zato što ga dodjeljuje žiri u sastavu vrsnih knjiških ljudi, intelektualaca i umjetnika. Mislim da svi zajedno možemo uputiti neku poruku jer smo svi pisali o obespravljenim ljudima i da ako je dobre književnosti nitko neće ostati sam. Postoji neko ko to vidi i neko ko to pamti".

Novak je posebno istakao da mu je bila velika čast biti u finalu s izvanrednim književnicima.

Osim romana Kristiana Novaka, u užem izboru za nagradu bili su nominovani i sljedeći romani: Stevo Grabovac, "Poslije zabave", Banja Luka: Imprimatur, 2023., Amila Kahrović Posavljak, "Škriptaji kože", Sarajevo: Buybook, 2023., Almin Kaplan, "Šušanj", Sarajevo: Buybook, 2023., Bojan Krivokapić, "Vila Fazanka", Beograd: Arete, 2023.