Narodno pozorište Tuzla ugostiće od 19. do 22. oktobra 2024. godine 26. Međunarodni festival dokumentarnog filma, čiji će program otvoriti dokumentarac "Hassanovi ratovi" reditelja Roberta Bubala.

"Hassanovi ratovi" otvara 26. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Tuzli
Foto: Arhiva | Narodno pozorište Tuzla

Projekcija je zakazana za 19. oktobar u 17:00 sati. Ovaj snažan i emotivan film prati život novinara Hassana Haidara Diaba, koji kao dijete biva uvučen u građanski rat u Libanonu, a zatim se uspijeva prilagoditi i izgraditi novi život kao novinar u Zagrebu. Film istražuje duboke ratne traume i ljudsku potragu za mirom.

Festival nudi bogat program s filmovima koji se bave ključnim društvenim, ekološkim i umjetničkim izazovima.

U nastavku festivala očekuju se sljedeće projekcije:

Nedjelja, 20. oktobar 2024.

16:00 – "Konjuh zove", dokumentarac o borbi za očuvanje planine Konjuh i ekosistema sjeverne Bosne, u režiji Pokreta Karton Revolucija.

17:15 – "Mistični kanjon Rakitnice", rediteljica Rubina Čengić vodi nas kroz jedan od najdubljih kanjona Evrope, otkrivajući prirodne ljepote i izazove preživljavanja.
Ponedjeljak, 21. oktobar 2024.

17:00 – "Tihi Skitnica", film o životu i djelu Virgilija Nevjestića, jednog od najvećih grafičara 20. stoljeća, u režiji Zdenka Jurilja.
Utorak, 22. oktobar 2024.

17:00 – "Grandpa Guru", redatelj Silvio Mirošničenko donosi dirljivu priču o Srđanu Gini Jevđeviću, frontmenu benda Kultur Shock, koji traži svoje mjesto između različitih svjetova.

Cilj festivala nije samo prikazivanje kvalitetnih dokumentarnih filmova, već i podizanje svijesti o važnim temama. Dokumentarni filmovi pružaju uvid u stvarne ljudske sudbine, potičući publiku na razmišljanje i empatiju.

Zašto doći na festival?

Ovaj festival je prilika za sve ljubitelje filma, aktiviste i znatiželjnike da se susretnu s moćnim pričama koje nas podsjećaju na važnost ljudskih prava, ekologije i kulturnog naslijeđa. Dokumentarni filmovi otvaraju prozor u stvarni svijet, pozivajući nas da budemo svjedoci neispričanih priča.

Festival organizuje Eventus, u saradnji s Magic Factory i Human, uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva kulture i sporta TK, Grada Tuzla, te drugih institucija.

Više informacija o projekcijama dostupno je OVDJE. Organizatori pozivaju sve građane, organizacije i udruženja da se pridruže i uživaju u ovom jedinstvenom filmskom doživljaju.