Povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici, Muzej istočne Bosne u Tuzli priređuje posebnu video prezentaciju koja donosi snažno svjedočanstvo o genocidu. 

Muzej istočne Bosne u Tuzli obilježava 29. godišnjicu u Srebrenici
Foto: Muzej istočne Bosne Tuzla | Videoprezentacija

Srebrenica je mjesto gdje su se sreli neizmjerna tuga i nevjerojatna hrabrost. Kroz ovu video prezentaciju, Muzej pruža priliku da se duboko uđe u srž tih događaja, da se osjeti težina izgubljenih života, ali i da se cijeni snaga preživjelih. 

Autor prezentacije je Nermin Ibrić, viši kustos i historičar, koji je posvetio godine prikupljanju dokumentarnih materijala, fotografija i predmeta iz perioda 1992-1995, s posebnim naglaskom na stravične događaje iz jula 1995. godine. 

Nermin Ibrić nije samo kustos, već čuvar sjećanja. Njegov predan rad na prikupljanju svjedočanstava o ratu i genocidu u Srebrenici predstavlja most između prošlosti i sadašnjosti, omogućavajući posjetiocima da kroz video prezentaciju dožive emotivne priče onih koji su preživjeli, kao i onih čiji su životi tragično prekinuti.

Prezentacija će se prikazivati 11. i 12. jula u galeriji muzeja od 9 do 14 sati.

Svaka slika, svaki predmet, svaki dokument u ovoj prezentaciji priča svoju priču. Prezentacija Nermina Ibrića nudi dublje razumijevanje boli i patnje, ali i nevjerojatne snage ljudskog duha. 

Ulaz na prezentaciju je slobodan.