Iako je krvarenje iz nosa u većini slučajeva bezopasno, stručnjaci upozoravaju na manje poznate znakove koji bi mogli ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme.

Krvarenje iz nosa može biti pokazatelj ozbiljnih oboljenja: Evo kada se trebate obratiti ljekaru
Foto: Ilustracija

Naime, određene vrste krvarenja iz nosa mogu ukazivati na bolesti srca, otkazivanje jetre, pa čak i smrtonosne vrste raka krvi, piše Daily Mail.

"Krvarenje iz nosa je vrsta problema zbog koje pacijenti često misle da je bezopasno, ali može signalizirati da se nešto drugo događa u pozadini," kaže doktor Dean Eggitt iz Donkastera.

Prema smjernicama Nacionalne zdravstvene službe (NHS) u Ujedinjenom Kraljevstvu, trajanje krvarenja iz nosa je najveći pokazatelj osnovnog problema. Ako krvarite duže od 20 minuta, trebali biste posjetiti hitnu pomoć.

Dr. Eggitt napominje da je važno obratiti pažnju i na to iz kojeg dijela nosa izlazi krv.

"Ako krv izlazi iz zadnjeg dijela nosa i curi niz grlo, to je znak za uzbunu. Krvni sudovi su veći u odnosu na prednji dio nosa, što povećava rizik od većeg gubitka krvi. U tom slučaju, bio bih zabrinut zbog raka nosa i grla, kao i pucanja krvnih sudova," dodaje dr. Eggitt.

Ako krvarenje dolazi s prednje strane nosa, ali iz oba nosna otvora, to može ukazivati na temeljni problem sa sposobnošću zgrušavanja krvi. Dr. Eggitt ističe da bi moguća stanja mogla uključivati otkazivanje jetre, gdje organ ne može proizvoditi proteine potrebne za zgrušavanje krvi, teške infekcije, reakcije na lijekove, a u najgorem slučaju, rak krvi poput leukemije.

Leukemija može dovesti do smanjenja broja trombocita, što otežava zgrušavanje krvi i uzrokuje prekomjerno krvarenje.

"Također bih potražio modrice na tijelu," savjetuje dr. Eggitt.

Krvarenje iz obje nozdrve može također biti znak srčane bolesti.

"Ako imate visok krvni pritisak, arterije su vam sužene, što povećava rizik od pucanja krvnog suda u nosu. Ovo je pokazatelj da ste pod visokim rizikom od srčanog i moždanog udara," dodaje liječnik.

Krvarenje iz nosa mogu uzrokovati i neki lijekovi za razrjeđivanje krvi koji se prepisuju za sprečavanje srčanog i moždanog udara. Najčešća i normalna vrsta krvarenja iz nosa javlja se u jednoj nozdrvi, a krv dolazi iz prednjeg dijela nosa, poznatog kao Litlovo područje, koje sadrži male, vrlo osjetljive krvne sudove sklone pucanju.