Grlobolja je česta i neugodna pojava koja može ometati svakodnevne aktivnosti. Bez obzira na uzrok – bilo da se radi o prehladi, alergijama ili naprezanju glasnica – mnogi od nas traže brza i efikasna rešenja.

Prirodne metode za ublažavanje grlobolje: Evo koje su najefikasnije
Foto: Ilustracija

Promjena sezona uvijek donosi sa sobom i brojne probleme, prvenstveno onima slabijeg imuniteta.

Prehlade, gripe i viroze većinom su praćene kašljem i bolom u grlu. Mnogo je načina da se riješite ovog neugodnog simptoma, a evo nekoliko kućnih metoda koje možete primijeniti, piše WebMD.

Biljni bomboni

Mentol i biljne kapi za kašalj mogu blago utrnuti vaše grlo i tako ublažiti bol. Ali običan bombon od mentola ili kadulje može biti jednako učinkovit.

Med

Ovaj tradicionalni lijek za bolno grlo zaista djeluje i također može pomoći u smirivanju kašlja. Pokušajte dodati kašikicu u čaj ili ga pojedite samog, ali nemojte ga davati djeci mlađoj od godinu dana.

Med ima snažna antimikrobna svojstva, protuupalna i antioksidativna svojstva. Osim što se bori protiv virusa i bakterija, djelotvoran je za grlobolju.

Tekućine

Bilo kakva tekućina održat će vam grlo vlažnim i bit će vam ugodnije. Kad vas grlo ne iritira, možda nećete kašljati. Gotovo svako piće je u redu, osim alkohola ili pića s kofeinom koji vas mogu dehidrirati. Također izbjegavajte sok od narandže i druge napitke od citrusa ako vam smetaju dok vas boli grlo.

Lijek protiv kašlja

Kada ništa od pomenutog ne pomaže, možda ćete morati pribjeći sirupima protiv kašlja. Oni se mogu kupiti bez recepta, ali morate znati koji vam treba – za iskašljavanje ili za smirivanje kašlja prije spavanja.

Kapi za nos

Ovi lijekovi (dekongestivi), koji se izdaju bez recepta, mogu vam pomoći da pročistite začepljen nos. Ako vam postnazalno kapanje iritira grlo i tjera vas na kašalj, dekongestivi mogu pomoći i grlu i kašlju. Budite oprezni: dok su lijekovi protiv prehlade i kašlja dobri za odrasle i stariju djecu, nisu sigurni za djecu mlađu od 4 godine.

Topli napitak

Popijte topli čaj ili pileću supu da zagrijete dišne puteve. Ne samo da će vas hidrirati, nego će vam toplina pomoći u razgradnji sluzi i olakšati iskašljavanje.

Para

Ako kašljete zbog suhog grla, vlaga može pomoći. Pokušajte udisati paru od vrućeg tuša, koristite ovlaživač zraka ili isparivač u sobi dok spavate. Para može spriječiti da vam nos i grlo budu previše suhi i riješiti vaš škakljanja u stražnjem dijelu grla koje vas tjera na kašalj. Vlaga vam također može olakšati disanje i otpustiti sluz, što vam pomaže da je iskašljate.

Grgljajte slanu vodu

Djeluje li ovaj tradicionalni lijek? Studije nisu pokazale da je 100 posto učinkovit, ali mnogi se kunu u to. Ništa ne košta pokušati… Pomiješajte kašikicu soli u 2 dl tople vode i grgljajte. Činite to nekoliko puta dnevno.