Veselimo se aktivnim provodima koji nas čekaju narednih dana, no do tada moramo malo misliti na popularno "boostanje" organizma, a to je puno lakše uz ove supe koje su fine i pune povrća.
1. Supa od bijelog luka
Sastojci
(za 5 porcija)
3 glavice bijelog luka
3 kašike maslinovog ulja
1 crveni luk
3 krompira
1 kašika timijana
500 ml povrtnog temeljca ili vode
so, biber
Priprema
Ispecite bijeli luk. S glavica bijelog luka odstranite vanjsku tanku ljusku, ali nemojte ih guliti. Nožem odrežite gornji dio svake glavice, tamo gdje se nalazi peteljka. Složite ih u vatrostalnu posudu za pečenje, premažite kašikom maslinovog ulja i prekrijte aluminijskom folijom. Pecite u peći zagrijanoj na 200 stepeni oko pola sata ili dok bijeli luk potpuno ne omekša i dobije zlatnu boju.
Izvadite iz pećnice i da se ohladi, a onda rukama istisnite pečene režnjeve iz ljuske. Ostavite sa strane i počnite spremati juhu.
Skuhajte supu. U loncu zagrijte preostale dvije kašike maslinovog ulja, dodajte nasjeckani luk i dinstajte dok ne postane staklast.
Sad dodajte krompir i pečeni bijeli luk, sve zalijte temeljcem, posolite i dodajte timijan. Smanjite temperaturu peći i pustite da se lagano krčka dok krompir potpuno ne omekša. Štapnim mikserom usitnite supu da postane kremasta, pobiberite po ukusu.
2. Krem supa od bundave
Sastojci
(za 4 porcije)
1,5 kg bundave (npr. muškatna, hokaido, kabocha...), očišćena i razrezana na četvrtine
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike maslaca
1 crveni luk
1 l pilećeg ili povrtnog temeljca (više ako je potrebno)
50 g grčkog jogurta
so, biber
Priprema
Pripremite lim za pečenje: Zagrijte peć na 200 stepeni. Lim za pečenje lagano namastite običnim ili uljem u spreju.
Začinite bundavu: Bundavu ogulite, narežite na manje komade, stavite na pripremljeni lim za pečenje, poškropite maslinovim uljem i posolite. U jednom sloju rasporedite po limu.
Ispecite bundavu: Pecite bundavu oko sat vremena, te na pola vremena promiješajte. Pecite dok ne omekša.
Pirjajte luk: U međuvremenu na srednje jakoj vatri u velikom loncu zagrijte maslac. Ubacite sitno sjeckani luk i pržite 4 do 5 minuta miješajući.
Dodajte bundavu: Umiješajte bundavu i temeljac. Posolite, pobiberite po ukusu. Ostavite da supa zakuha, zatim ju sklonite sa peći.
Izmiksajte sastojke štapnim mikserom: Štapnim mikserom prođite kroz supu da ju ispasirate, dodajte grčki jogurt i izmiješajte. Poslužite vruće.
3. Supa s brokulom i sirom
Sastojci
(za 6 porcija)
20 g maslaca
½ glavice luka, nasjeckane
1 čeno bijelog luka, protisnuto
500 ml povrtnog temeljca
200 ml mlijeka, 2% m.m.
200 g brokule, bez stabljike, nasjeckane
1 mrkva, nasjeckana na kolutiće
¾ kafene kašike soli
½ kafene kašike bibera
200 ml slatkog vrhnja
150 g naribanog Gouda sira
1 kafena kašika senfa, po želji
Priprema
Pržite luk: U loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri. Smanjite vatru i dodajte luk. Dinstajte ga do zlatne boje, oko 5 minuta. Dodajte bijeli luk i dinstajte još minutu.
Ubacite povrće: U lonac ubacite nasjeckanu mrkvu i brokulu te pirjajte oko 2 minute. Ulijte temeljac i mlijeko te kuhajte 20-25 minuta na laganoj vatri.
Dodajte sir: Kad je supa kuhana ubacite slatko vrhnje i začine. Kuhajte još 5 minuta i dodajte sir. Promiješajte, maknite s vatre i po želji umiješajte senf.
Poslužite: Poslužite toplo uz hljeb po izboru.
4. Krem supa od mrkve
Sastojci
(za 4 porcije)
2 kašike maslinovog ulja
1crveni luk
3 čeona bijelog luka
500 g mrkve
1,5 l vode
so, biber
1 kafena kašika začinskog bilja po želji
Priprema
Narežite povrće: Luk i bijeli luk nasjeckajte sitno. Mrkvu ogulite i narežite na ploške.
Dinstajte: Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk dok se ne zastakli, dodajte bijeli luk i mrkvu.
Podlijte: Miješajte minutu do dvije i podlijte vodom. Posolite i popaprite.
Skuhajte: Kuhajte na srednje jakoj vatri u poklopljenom loncu oko 25 minuta, probajte je li povrće omekšalo.
Ispasirajte i poslužite: Supu štapnim mikserom ispasirajte da bude glatka. Ako vam se čini da je pregusta, dodajte još vode i zagrijte. Dodajte nasjeckano začinsko bilje. Jedite dok je topla. (Index.hr)