Foto: Tuzlanski.ba

Preporučuje se da osoba posjeduje 6-10 jastuka za svoj krevet radi udobnosti, ali prosječna osoba obično spava samo s 2 jastuka, piše Bright Side.

Spavanje s jastukom između nogu može pomoći vašem tijelu na više načina i pomoći vam da bolje spavate, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Poboljšava cirkulaciju krvi u vašem tijelu

Stavljanje jastuka između nogu i njihovo podizanje pomaže u olakšavanju protoka krvi u tijelu. Uklanja pritisak iz vena i olakšava cirkulaciju krvi, pomažući vašim organima da pravilno funkcionišu, pa čak i jačajući vaš imunološki sistem. Također vam može pomoći u ublažavanju bolova kod proširenih vena.

2. Sprječava hrkanje

Prema riječima stručnjaka, spavanje na lijevoj strani najbolji je položaj za vas ako patite od hrkanja. Međutim budući da spavanje na jednoj strani može pritisnuti leđa i bokove, preporučuje se staviti jastuk između nogu kako biste se mogli opustiti.

3. Pomaže u smanjenju stresa na koljenima

Ako vas noću bolovi često drže budnima, možda je vrijeme da počnete spavati s jastukom između nogu. Jastuk vam pomaže da se opustite i može vam olakšati bol. Ako spavate na leđima, stavite jastuk ispod koljena ili ako spavate na boku, pokušajte ga staviti između koljena.

4. Pomaže vam u održavanju ispravnog položaja za spavanje

Neispravno uspavljivanje naškodi tijelu više nego što mislimo i može uzrokovati bolove u leđima, kukovima i zglobovima. Spavanje s jastukom između nogu smanjuje pritisak na donji dio leđa i kičmu. Ako spavate na leđima, držanje malog jastuka ispod kičme također vam može pomoći da držite tijelo u ispravnom položaju.