Kako starimo, tijelo prolazi kroz razne promjene, a naše potrebe za ishranom se također mjenjaju.
Ono što je radilo za nas kada smo bili mlađi možda neće raditi za nas u našim 30-ima.
Zbog toga, u nastavku saznajte koje namirnice treba da izbacite iz dnevnog menija, ako ste napunili 30. godinu.
Slatka pića
Redovna konzumacija slatkih pića dovodi do povećanja tjelesne težine i povećava rizik od dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema. Kako starite, vaše tijelo postaje manje efikasno u metabolizmu šećera, pa bi trebalo da ograničite potrošnju gaziranih, energetskih i sportskih pića.
Mesne prerađevine
Prerađeno meso: kobasice, slanina, salame i šunka imaju visok sadržaj natrijuma, zasićenih masti i konzervansa, što može povećati rizik od srčanih bolesti i raka.Poslije 30 godina, vrijedi smanjiti potrošnju soli. Stoga, birajte zdravije izvore proteina, kao što su nemasno meso, riba i biljna hrana.
Bijeli hljeb i rafinisane žitarice
Bijeli hljeb i druge rafinisane žitarice su lišene hranljivih materija i vlakana, što dovodi do skokova šećera u krvi i povećanja tjelesne težine. Vrijedi se fokusirati na zdraviju hranu, kao što su smeđa riža i peciva od cijelog zrna.
Pržena hrana
Hrana kuhana u ulju sadrži mnogo kalorija i nezdravih masti, što može povećati rizik od srčanih bolesti i gojaznosti. Bolje je izabrati zdravije metode kuhanja kao što su pečenje, grilovanje ili kuhanje na pari.
Vještački zaslađivači
Obično se nalazi u dijetalnim gaziranim pićem, žvakama bez šećera i drugoj hrani. Iako imaju malo kalorija, mogu poremetiti mikrobiom crijeva i povećati rizik od metaboličkih poremećaja.
Bolje je izabrati prirodne opcije: med, javorov sirup ili steviju, piše Lepota i zdravlje