Ovo je hrana koju treba izbjegavati nakon 30-te, a evo i zašto
Foto: Tuzlanski.ba

Kako starimo, tijelo prolazi kroz razne promjene, a naše potrebe za ishranom se također mjenjaju.

Ono što je radilo za nas kada smo bili mlađi možda neće raditi za nas u našim 30-ima.

Zbog toga, u nastavku saznajte koje namirnice treba da izbacite iz dnevnog menija, ako ste napunili 30. godinu.

Slatka pića

Redovna konzumacija slatkih pića dovodi do povećanja tjelesne težine i povećava rizik od dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema. Kako starite, vaše tijelo postaje manje efikasno u metabolizmu šećera, pa bi trebalo da ograničite potrošnju gaziranih, energetskih i sportskih pića.

Mesne prerađevine

Prerađeno meso: kobasice, slanina, salame i šunka imaju visok sadržaj natrijuma, zasićenih masti i konzervansa, što može povećati rizik od srčanih bolesti i raka.Poslije 30 godina, vrijedi smanjiti potrošnju soli. Stoga, birajte zdravije izvore proteina, kao što su nemasno meso, riba i biljna hrana.

Bijeli hljeb i rafinisane žitarice

Bijeli hljeb i druge rafinisane žitarice su lišene hranljivih materija i vlakana, što dovodi do skokova šećera u krvi i povećanja tjelesne težine. Vrijedi se fokusirati na zdraviju hranu, kao što su smeđa riža i peciva od cijelog zrna.

Pržena hrana

Hrana kuhana u ulju sadrži mnogo kalorija i nezdravih masti, što može povećati rizik od srčanih bolesti i gojaznosti. Bolje je izabrati zdravije metode kuhanja kao što su pečenje, grilovanje ili kuhanje na pari.

Vještački zaslađivači

Obično se nalazi u dijetalnim gaziranim pićem, žvakama bez šećera i drugoj hrani. Iako imaju malo kalorija, mogu poremetiti mikrobiom crijeva i povećati rizik od metaboličkih poremećaja.

Bolje je izabrati prirodne opcije: med, javorov sirup ili steviju, piše Lepota i zdravlje