Ovi odjevni predmeti štete vašem zdravlju
Foto: Tuzlanski.ba

Neki odjevni komadi posebno su nam privlačni zbog udobnosti koju pružaju, ali i zbog trendova koje diktira moda. Međutim, trebate biti pažljivi i po mogućnosti njihovo korištenje svesti na minimum jer mogu izazvati negativne posljedice na tijelu.

Skinny traperice

Elastična vlakna u skinny trapericama mogu biti vrlo štetna. Kako se ne bi "uništio" elastin, traperice se ne smiju prati na visokim temperaturama što rezultira velikim brojem bakterija čak i nakon pranja. Osim toga, uske se traperice zalijepe se za noge pa tkanina neprestano trlja kožu i stvara rizik od različitih infekcija. Osim toga, preuske traperice ometaju i cirkulaciju pa učestalim nošenjem može doći do oštećenja mišića.

Tajice

Iako su beskrajno udobne, tajice nisu dobre za kožu. Ako ih ne perete svaki dan onda su one vjerovatno najprljaviji odjevni komad koji imate. Razloge za to je jer su pripijene uz kožu i u neprestanom kontaktu s njom, pa upijaju znoj i masnoće koje tijelo luči.

Japanke

Nisu dobar izbor za svakodnevno nošenje jer ih nosimo bez čarapa pa smo izloženiji prljavštini. Također, zbog vrućine noge se pojačano znoje a japanke nemaju gdje upiti taj znoj koji zajedno sa prljavštinom ostaje na našim nogama stvarajući savršen teren za razvijanje bakterija. Pored toga, u takvoj obući noga lako proklizne pa možete povrijediti zglob.

Velike torbe

Ako nosite veliku torbu, a pritom je natrpate stvarima, to će se loše odraziti na vašu kičmu. Mnogo bolja opcija je ruksak ukoliko morate nositi mnogo stvari. Težina na jednom ramenu može ga učiniti trajno spuštenijim u odnosu na drugo.

Donji veš u boji

Šareni veš, kao ni čipkasti, ne može se prati na visokim temperaturama koje ubijaju bakterije. Pranje veša na manje od 60 stepeni ne ubija grinje, niti bakterije. Zato je najbolje rješenje pamučni bijeli veš koji se može otkuhavati. (faktor.ba)