Ovaj dan nas podsjeća na činjenicu da srce ne samo da pumpa krv, već i igra ključnu ulogu u našoj cjelokupnom zdravlju. 

Danas se obilježava Svjetski dan srca: Ovo su pravila za očuvanje srca zdravim
Foto: Ilustracija | Promijeniti način života

Statistike govore same za sebe, srčane bolesti su jedan od vodećih uzroka smrti, međutim dobra vijest je da mnoge od tih bolesti možemo spriječiti promjenom načina života.

Redovna vježba, uravnotežena ishrana, prestanak pušenja i smanjenje stresa samo su neki od načina kako možemo čuvati zdravlje srca. Mali koraci, poput odlaska na šetnju ili pripreme zdravog obroka, mogu značajno doprinijeti njegovom zdravlju.

Ishrana za zdravlje srca trebala bi biti bogata voćem, povrćem, žitaricama, nemasnim proteinima i zdravim mastima. Ograničite unos natrija i šećera da biste mogli kontrolisati krvni pritisak i težinu.

Izbjegavati sjedilački način života, minimalno 2,5 do 5 sati sedmično baviti se umjerenim tjelesnim aktivnostima poput hodanja, laganog trčanja, plivanja, vožnje bicikla i slično. 

Ne pušiti, odnosno prekinuti s pušenjem. I pasivno pušenje ugrožava zdravlje. Dokazano je i da zabrana pušenja na javnim mjestima smanjuje incidenciju srčanih udara. 

Konzumaciju alkoholnih pića treba svesti na najmanju mjeru i pri tome dati prednost crnom vinu. Tjelesnu masu treba održavati u optimalnim granicama. 

Najvažnije je da se već u najranijoj životnoj dobi usvoje zdrave životne navike jer kada čovjek živi prema tim principima, pridonosi značajnom smanjenju rizika od bolesti srca i krvnih žila.

Prema Povelji zdravog srca formula za zdravo srce:

- 0 cigareta dnevno (nulta tolerancija prema pušenju)
- 3 km pješačenja dnevno
- 5 obroka voća i povrća dnevno
- Krvni pritisak ispod 140 mmHg
- Ukupni holesterol ispod 5 mmol/l
- LDL holesterol ispod 3 mmol/l
- Bez šećerne bolesti i debljine.