Neke namirnice se ne mogu jesti sirove, dok postoje one koje termičkom obradom gube vitamine i minerale.
Da li znate koja je hrana izuzetno zdrava kada se jede sirova?
Krastavci
Dok će neki od svježih krastavaca biti čorba, ipak ih je bolje jesti sirove. Mogu biti dio salate, niskokalorične užine ili se mogu koristiti kao dodatak humusu.
Špinat
Špinat je bogat vitaminima C i E, vlaknima, enzimima i aminokiselinama. Najbolje ga je konzumirati sirovog, kao dio salate, jer kuhanjem gubi ukus i aminokiseline, prenosi
Cvekla
Cvekla je hranljiva i bogata folatima koji su važni za razvoj mozga.
Mrkva
U poređenju sa kuhanom mrkvom, sirova mrkva je mnogo hranljivija.
Paradajz
Konzumiranje sirovog paradajza može odložiti mnoge bolesti, od dijabetesa do kamena u bubregu.
Crni luk
Sirovi luk sadrži hemikalije koje mogu da spriječe kancer pluća i prostate.
Brokule
Brokola je jedno od najzdravijih povrća, posebno ako se jede sirovo. Međutim, ako vam to ne zvuči privlačno, stavite ga u vruću vodu na minut-dva, kratko prokuhajte i ocjedite.
Bijeli luk
Ako ga jedete sirovog, bijeli luk vas hrani svojstvima važnim za borbu protiv kancera. (Index.hr)