Osim genetskih predispozicija, na povišen holesterol veoma utječe i prehrana. 

Konzumirajte ove četiri namirnice i snizite holesterol
Foto: Ilustracija

Pažljivo birajte šta jedete jer već s malim promjenama možete sniziti nivo holesterola u krvi.

Zdrave grickalice: Pistacije kontroliraju nivo holesterola, šećera u krvi i krvni pritisak, piše Ordinacija.hr.

Konzumiranje previše hrane bogate zasićenim i transmasnim kiselinama, nedostatak tjelesne aktivnosti, pušenje i pretilost povećavaju rizik od povišenog holesterola. No zato postoje namirnice koje su djelotvorne, a lako ih je dodati u svakodnevnu prehranu.

Zob

Proteinima najbogatija žitarica odličan je izvor i “dobrih” ugljikohidrata, koji pomažu uravnotežiti razinu šećera u krvi. Tako izbjegavate nagle skokove i padove šećera u krvi koje uzrokuje rafinirana hrana poput pekarskih proizvoda ili rafiniranih kukuruznih pahuljica. Zob sadrži i vlakna koja će sniziti loš holesterol, a prema pisanju Cleveland klinike, ako dodate samo jednu šolju zobene kaše svom obroku u danu, možete sniziti holesterol za 5 do 8 posto.

Orašasti plodovi 

Bademi, orasi i ostali orašasti plodovi su odličan način za snižavanje LDL holesterola. Prošlogodišnje istraživanje je pokazalo da osobe koje jedu orahe svaki dan kroz dvije godine mogu smanjiti svoj loš holesterol, ali i povisiti nivo dobrog holesterola.

Avokado

Iako čak 77 posto kalorija iz avokada dolazi iz masnoća riječ je o mastima oleinske kiseline, istim onima koje se nalaze u maslinovom ulju, temelju mediteranske prehrane koja se smatra najzdravijom. Avokado će zato smanjiti rizik za razvoj bolesti srca. Uz banane, avokado je i najbolji izvor kalija. U samo 100 grama nalazi se 14 posto preporučene dnevne količine. Kalij je važan za smanjivanje krvnog pritiska, a samim time se smanjuje i rizik od srčanog udara.

Maslinovo ulje

Većina ljekara i nutricionista slaže se da je maslinovo ulje, posebno djevičansko, odlično za zdravlje jer sadrži oleinsku kiselinu, nezasićenu masnu kiselinu, koja utječe na smanjenje upala. Ako ga koristite umjesto drugih ulja utjecat će na snižavanje razina holesterola.