Nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt svojom izjavom izjednačio Aliju Izetbegovića i osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, uslijedile su brojne reakcije.

Nižu se reakcije na Schmidtovu izjavu: Da li bi izjednačio Hitlera i Adenauera?
Foto: Arhiva | Christian Schmidt

Tim povodom oglasio se Ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Adnan Delić oštro kritikujući visokog predstavnika. 

Gostovanje visokog predstavnika OHR-a  kod Senada Hadžifejzovića, ako smo mudri, moglo bi pokrenuti mnoga pitanja koja čekaju na rješavanje već skoro trideset godina, smatra Delić, a na samom početka pita da li bi Schmidt izjednačio Hitlera i Adenauera kao što izjednačava Aliju Izetbegovića i Ratka Mladića?

''U kontekstu izučavanja recentne historije Bosne i Hercegovine, odnosno agresije na našu zemlju, Schmidt je kazao kako djeca trebaju sama donositi vlastite sudove i da ne treba mi da im to serviramo u udžbenicima. To bi možda imalo smisla u nekom apstraktnom kontekstu, ali u našem realnom, bolnom iskustvu, to zvuči apsurdno'', ističe ministar.

Da li to znači da djecu trebamo učiti da izjednače onoga ko je branio svoj dom, narod i domovinu s onima koji su ih htjeli uništiti, pita dalje.

''Jer, realno, bili smo jedan narod do trenutka kada agresija nije postala sredstvo podjele, etničkog čišćenja i konačno genocida. Kako objasniti djeci da neko ko je branio svoju zemlju može biti stavljen u isti koš s onima koji su genocidom i nasiljem htjeli da nas izbrišu? Šta im poručujemo ako im kažemo da je sud njihove dječje percepcije jednak historijskim činjenicama?'', pita.

U zemljama iz kojih dolazi visoki predstavnik, poput Njemačke, historija se ne ostavlja na volju ličnim sudovima, dalje podsjeća.

''Njihova historija se piše i tumači na osnovu činjenica i izvještaja savremenika, svjedoka tih događaja. Njemačka, iz koje dolazi Kristijan Šmit, poznata je po tome da ne ostavlja prostor za relativizaciju povijesnih događaja. Da li bi oni dopustili da se izjednače zločinci poput Adolfa Hitlera s državnicima poput Otta von Bismarcka, Konrada Adenauera ili Willyja Brandta, koji su gradili i obnavljali društvo? Ne, jer činjenice su nesporne. Možemo se slagati ili ne slagati s njima, ali ih ne možemo negirati'', objašnjava.

Upravo to se, kaže ministar, dešava u našem društvu već trideset godina – negira se genocid, izjednačavaju oni koji su branili svoju zemlju sa onima koji su je napadali.


''Njemačka, na primjer, nikada nije izjednačila Hitlera s ličnostima koje su izgradile modernu Njemačku. Njihova prošlost je jasno podijeljena – oni koji su činili zločine tretiraju se kao zločinci, a oni koji su gradili budućnost zemlje uživaju zasluženo poštovanje.

Paralelno možemo povući jasne razlike između Bosne i Hercegovine i Njemačke. Njihova zemlja je prošla kroz mnoge historijske traume, ali nikada nije dopustila da zločinci budu izjednačeni s onima koji su gradili društvo. Njihove historije pišu stručnjaci, povjesničari, a ne neosviještena djeca'', ističe.

Za kraj kaže da Bosna i Hercegovina zaslužuje da njenu historiju pišu oni koji su prošli kroz najteže trenutke naše prošlosti, da ''povijesne ličnosti poput Alije Izetbegovića budu tretirane s poštovanjem koje zaslužuju, dok zločinci moraju biti upamćeni po zlu koje su nanijeli''.

''To je lekcija koju dugujemo budućim generacijama. To je pravda koju Bosni i Hercegovini, nakon svega, duguju Europa i svijet. Na koncu, samo da primijene ono što je praksa u njihovim zemljama. Ni manje, ni više'', zaključuje.

Oglasio se i Dragan Bursać

Na Schmidtovu izjavu reagovao je i Dragan Bursać.

''Alija Izetbegović je bio prvi i jedini Predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine od 1992. do 1996, a ratko mladić je bio-i ostao ratni zločinac. E sad neka se zapitaju svi oni koji su bili na Izetbegovićevom mezarju je l’ to isto. Jer ako je baš isto komotno mogu posjetiti i ratka iza rešetaka'', naveo je namjerno stavivši ime i prezime Ratka Mladića malim početnim slovima.