Foto: Tuzlanski.ba

Zdrave i jake kosti su od ključne važnosti za vaše zdravlje, pa pogedajte uz pomoć kojih namirnica možete da ih ojačate.

Tvrde žitarice

Tvrde žitarice sadrže sve potrebne vitamine, proteine i minerale koji su vam potrebni da započnete dan, a sadrže i barem 25 posto potrebne dnevne doze vitamina D.

Povrće

Povrće je inače veoma dobro za naše zdravlje, a naročito za kosti. Ono sadrži velike količine minerala, kalcijuma i magnezijuma. Naročito je poželjno zeleno povrće.

Mlijeko

Mlijeko je odlično za zdravlje kostiju, uglavnom zbog činjenice da je bogato kalcijumom. Idealan mlijeko-sir-jogurtobrok za vaše kosti bio bi onaj koji se sastoji od mlijeka i žitarica, budući da bi vam takav obrok povećao i dnevni unos vitamina D u organizam.

Jogurt

Pored mlijeka, jogurt predstavlja još jedan mliječni proizvod koji je od ključne važnosti za zdravlje i jačinu kostiju. Postoje različite vrste jogurta koje su ojačane dodatnim vitaminima, a naročito vitaminom D.

Sir

Sir je takođe pun vitamina D i kalcijuma, ali nemojte da pretjerujete u njegovom konzumiranju.

Cijele žitarice

Svi smo čuli da mnogi nutricionisti govore o cijelim žitaricama kao Svetom Gralu prehrane, a iz vrlo dobrih razloga. Cijele žitarice su znatno bolje od drugih vrsta žitarica budući da sadrže mnogo vitamina D, vitamina B i složenih ugljenih hidrata, kao što su vlakna svih vrsta.

Krompir

Krompir je odličan za kosti, jer sadrži veću količinu kalijuma, koji ne samo da olakšava apsorpciju kalcijuma iz vaše krvi u vaše kosti, već može i da smanji odlazak kalcijuma iz vaših kostiju.

orasasti-plodoviOrašasti plodovi i sjemenke

Ukoliko želite jake i zdrave kosti, razmislite da u svoju ishranu uvrstite i orašaste plodove i sjemenke. Oni su bogati morskim mineralima, naročito kalcijumom, pa su važni u preventivi osteoporoze. S druge strane bogati su i magnezijumom i drugim zdravim esencijama za kosti punim proteina, selena, gvožđa i drugim mineralima ključnim za zdravlje.

(menshealth.rs)